НАЧАЛО Други

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

19.04.2024 19:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

Основната цел на тези усилия за дедоларизация е да се даде приоритет на местните валути в международната търговия и обмен. Поддръжниците твърдят, че тази промяна ще подкрепи националните им икономики и ще подобри позицията на местните валути на световния валутен пазар.

Въпреки тези инициативи обаче през 2024 г. щатският долар продължава да доминира над местните валути. Въпреки надвисналата заплаха от дедоларизация от страна на развиващите се страни щатският долар запази силата си, надминавайки други валути през тази година.

Показателите на щатския долар, индикирани от индекса DXY, надхвърлиха 106, възстановявайки се силно от дъното от 101.8 в началото на годината. Този подем подчертава устойчивостта и влиянието на щатския долар на световните валутни пазари въпреки първоначалните предизвикателства, породени от усилията за дедоларизация.

Основни валути като китайския юан, японската йена и индийската рупия се сблъскаха със значително поевтиняване спрямо щатския долар. Дори видни валути като британския паунд изпитват затруднения спрямо щатския долар, въпреки че са втората най-търгувана валута. Въздействието на инициативите за дедоларизация изглежда ограничено, тъй като щатският долар продължава да определя своя собствен курс в международния финансов пейзаж.

Програмата за дедоларизация е изправена пред критично изпитание, тъй като валути като юана, йената и рупията отбелязват забележими спадове. Въпреки усилията на държави като Китай, Япония и Индия да укрепят местните си валути, господстващото положение на щатския долар остава непоклатимо.

Нещо повече, валутните инвеститори демонстрират увереност в бъдещите перспективи на щатския долар, като последователно го купуват по време на пазарните спадове през 2024 г. Това засили устойчивостта на щатския долар при различни ценови равнища, позволявайки му да се възстанови по-стабилно.

Макар че опасенията за дедоларизация продължават, зелените пари се оказаха далеч от уязвимост, като последователно запазиха превъзходството си над местните валути. Въпреки опитите за намаляване на влиянието му щатският долар остава могъща сила в световните финанси, като често се възстановява по-силно след пазарни спадове и отправя значителни предизвикателства към други валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.