НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

19.04.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

С годишен темп на растеж от 5.3% през периода януари-март втората по големина икономика в света надхвърли прогнозите на анализаторите за приблизително 4.8%. В сравнение с предходното тримесечие икономиката се е разширила с 1.6%.

Въпреки предизвикателствата, породени от Ковид пандемията и кризата с недвижимите имоти, Китай се бори да съживи икономиката си, изпитвайки спад в търсенето.

Положителните данни идват малко след съобщенията за 7.5% спад на износа и отслабване на вноса през март, наред със затихващата инфлация, което показва дефлационен натиск в условията на криза в сектора на недвижимите имоти.

Промишленото производство отбеляза 6.1% увеличение спрямо същия период на миналата година, а продажбите на дребно нараснаха с 4.7% на годишна база. Инвестициите в основен капитал в заводи и оборудване също отбелязаха 4.5% ръст на годишна база.

Според икономиста за Китай Луиз Лоо от Oxford Economics сред факторите, допринесли за силния растеж през януари-март, са добрите производствени резултати, увеличените разходи на домакинствата по време на празниците по случай Лунната нова година и подкрепящите политики, стимулиращи инвестициите.

Въпреки това Лоо подчерта потенциалните слабости след Лунната нова година, несигурните условия на външното търсене и предизвикателства като корекциите на запасите и предпазливите правителствени разходи, които могат да повлияят на растежа през текущото тримесечие.

В отговор на икономическите предизвикателства политиците въведоха различни фискални и парични мерки. Китай си е поставил амбициозна цел за растеж на БВП от около 5% за 2024 г.

Въпреки че стабилният растеж обикновено повишава цените на акциите в региона, азиатските акции отбелязаха рязък спад във вторник, следвайки отстъплението на Уолстрийт. Индексът Shanghai Composite, Hang Seng в Хонконг и бенчмаркът за пазара в Шънджън отбелязаха значителни понижения.

Макар че по-силният растеж в Китай обикновено е от полза за съседите му, сигнализирайки за повишено търсене, той може да означава и намаляване на очакванията за по-нататъшни стимулиращи мерки от страна на правителството.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.