НАЧАЛО Други

БРИКС започна дедоларизацията, а сега нов съюз иска да пусне собствена валута

03.04.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС започна дедоларизацията, а сега нов съюз иска да пусне собствена валута

БРИКС не са единствения съюз, който се стреми да измести щатския долар като световна резервна валута.

Той предизвика създаването на нов партньор със сходни стремежи за развитие и по-нататъшно развитие на програмата за дедоларизация. В Африка три държави са готови да въведат нова валута, която да измести щатския долар в търговските разплащания, следвайки идеологията на БРИКС.

Триото африкански държави – Нигер, Мали и Буркина Фасо – определят курса на новата валута. Тези страни, бивши френски колонии, станаха свидетели на неотдавнашни военни преврати и в момента се намират под военни режими. Взимайки пример от модела на БРИКС, те се стремят да въведат нова валута.

Освен това трите африкански държави създадоха нов отбранителен съюз, известен като Алианс на държавите от Сахел (AES). Блокът AES се застъпва за нова валута “Западна Африка”, независима от щатския долар. Те планират да осъществяват търговия помежду си, използвайки тази нова валута, като по този начин повтарят усилията на БРИКС за формиране на нова обемнна единица.

Това развитие на събитията нанася още един удар върху господстващото положение на щатския долар, тъй като все повече държави приемат програмата за дедоларизация. Вдъхновени от БРИКС, се появяват нови съюзи, които искат да се откъснат от щатския долар и да създадат свои собствени валути.

Генерал Абдурахман Тиани, ръководител на управляващата военна хунта в Нигер, потвърди плана за въвеждане на обща валута, подобна на тази на БРИКС. “Валутата бележи първата стъпка към освобождаване от наследството на колонизацията”, каза той пред France 24.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.