НАЧАЛО Други

Доларът показва сила, засенчвайки златото и останалите валути

20.03.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът показва сила, засенчвайки златото и останалите валути

Преди заседанието на FOMC на Федералния резерв щатският долар рязко поскъпна на световните пазари, надминавайки основните суровини и местните валути.

DXY индексът, представящ стойността на долара спрямо кошница от валути, отбеляза стабилно покачване през последните 24 часа, като в сряда достигна връх от 104.14. От по-ранното си равнище от около 102 в началото на месеца доларът последователно се изкачва в графиките, което показва устойчив интерес от страна на валутните инвеститори към неговия потенциал.

Едновременно с това цените на златото отбелязаха спад през тази седмица, тъй като щатският долар се засили, достигайки около $2,150 след непрекъснат възходящ тренд в продължение на две седмици. В началото на месеца индексът на златото XAU/USD достигна рекордно висока стойност от $2,180. Въпреки това бичите настроения към златото спряха, тъй като инвеститорите се стремят да си осигурят печалби на валутните пазари.

Освен при златото, щатският долар също показа превес над местните валути на валутните пазари. Например този месец той надделя над индийската рупия, като курсът на INR спадна от 82.80 преди две седмици до 83.09 днес, тъй като доларът набра сила спрямо него.

Устойчивостта на щатския долар е очевидна, тъй като инвеститорите постоянно го купуват по време на пазарните спадове, което укрепва нивото му на съпротива и му позволява да отскочи силно по време на възходящите движения. Въпреки предизвикателствата доверието в потенциала на щатския долар се запазва, като инвеститорите го натрупват на различни нива.

По-нататъшният възходящ импулс може да изтласка щатския долар над границата от 104 пункта, което потенциално да доведе до значителен спад на цените на златото и на други местни валути на световните пазари. В обобщение, щатският долар проявява положителна инерция преди предстоящата среща преди заседанието на FOMC, отразявайки оптимизма на инвеститорите по отношение на неговите перспективи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.