НАЧАЛО Други

БРИКС ще създаде нова система за плащания с криптовалути

06.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ще създаде нова система за плащания с криптовалути

Русия, предполагаемия лидер на алианса БРИКС, представи планове за нова платежна инфраструктура, използваща блокчейн технология.

Тази иновативна система, съсредоточена върху блокчейн и криптовалути, ще служи като автономна платформа за улесняване на търговските разплащания. Позиционирана като алтернатива на доминиращия щатски долар, тази инициатива има за цел да насърчи по-приобщаващ и справедлив финансов пейзаж.

Предвидената платежна рамка е предназначена да задоволява нуждите както на правителствата, така и на предприятията и физическите лица. Потенциалният ѝ успех обещава на широк кръг заинтересовани страни – от правителствени органи до обикновени граждани – да извлекат значителни ползи.

Юрий Ушаков, руски дипломат, потвърди, че предложеният платежен механизъм на БРИКС ще използва най-съвременни технологии, включвайки дигитални активи и криптовалути в своята архитектура, базирана на блокчейн.

Като дава възможност на държавите членки и на други нововъзникващи икономики да извършват трансгранични трансакции, платежната система на БРИКС може потенциално да оспори господството на щатския долар, като по този начин окаже натиск за намаляване на динамиката на неговото глобално търсене и предлагане.

Ушаков подчерта стратегическата цел на БРИКС да засили влиянието си на международната финансова арена, като платежната инфраструктура служи като ключова първа стъпка към постигането на тази цел.

Макар че целта ни е да създадем автономна платежна система на БРИКС, подкрепена от модерни инструменти като блокчейн и дигитални технологии, нашият основен приоритет остава осигуряването на нейната достъпност за правителствата, бизнеси  и обикновените граждани, лишена от каквито и да било политически обвързаности“, формулира Ушаков пред ТАСС.

Въпреки това не бяха оповестени подробности относно графика за въвеждане на тази инициатива. Очаква се допълнителни подробности относно въвеждането на платежната система на БРИКС да бъдат разкрити на предстоящата 16-та среща на върха, насрочена за октомври тази година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.