НАЧАЛО Други

Доларът или китайският юан – коя ще е валутата на 2024 година?

11.06.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът или китайският юан – коя ще е валутата на 2024 година?

Поради нарастващите въпроси в посока коя ще бъде доминиращата валута през 2024 г. между китайския юан и щатския долар, беше потърсена помощ от ChatGPT-4 за последните тенденции в сектора на икономиката.

ChatGPT-4 твърди, че през 2024 г. щатският долар вероятно ще бъде по-доминиращ от юана поради висока доходност в сравнение с Китай, наред с други фактори като непрекъснатите геополитически опасности около Китай.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, чиято лихва е около 4.5% привлича повече капитал в сравнение с тези на Китай от 2.3%.

Според AI моделът американският долар се разглежда като сигурно убежище в условията на геополитическо напрежение, като например санкциите на САЩ срещу китайски компании и потенциалните мерки на Г-7 срещу китайски банки, участващи в търговията с Русия.

Чатботът спомена и докладите за заетостта и икономическия растеж в САЩ, като според него те укрепват доверието в долара. Също така се смята, че доминиращата позиция на зелените пари като основна световна резервна валута осигурява стабилно търсене. На фона на всичко това ChatGPT добави, че силната финансова система на САЩ и регулаторните рамки засилват доверието на инвеститорите.

Колкото и да е силна, всяка валута има своите силни и слаби страни спрямо другите; през тази и следващата година американските пари би трябвало да са по-благоприятни от всички останали, налични по света за използване като резервна валута от международните хазни, главно въз основа на разликите в лихвените проценти, тъй като те отразяват и рисковите премии, останали дълго време без промяна.

Необходимо е инвеститорите да следят ключовите показатели за икономическите резултати, политиките, приети от централните банки в рамките на различните юрисдикции, както и всякакви промени в съотношението на силите на световно равнище.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на OpenAI предполагаемо коментира потенциални промени в компанията

В петък The Information сподели за разговор на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в който е информирал някои акционери за това как компанията му може да обмисли промяна на структурата.

15.06.2024 20:00 1 мин. четене

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.