НАЧАЛО Регулации

CFTC вероятно ще бъде регулторът на Биткойн и Етериум

септември 3, 2022 12:01 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CFTC вероятно ще бъде регулторът на Биткойн и Етериум

Изглежда, че Комисията за търговия със стокови фючърси печели надмощие в битката си за регулиране на трансакциите с криптовалути в САЩ, което потенциално може да претовари персонала и бюджета на агенцията.

Двупартиен законопроект, спонсориран от лидерите на Сенатската комисия по земеделие и внесен през юли, предоставя на CFTC водеща роля в спот търговията с Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), които доминират на крипто пазара по стойност. Предишно внесено законодателство на Сената също подчертава ролята на CFTC.

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) търси глас поне по отношение на по-малките монети, много от които тя счита за ценни книжа, а не за стоки. Това може да означава, че крипто борсите ще бъдат принудени да се регистрират в SEC като брокери-дилъри, дори ако CFTC получи по-голямата част от отговорността.

Coinbase, водеща борса за криптовалути, заяви пред SEC през юли, че съществуващите правила за регистрация на агенцията ще бъдат обременителни за дигиталните активи. В писмо до комисията тя заяви:

За тези дигитални активи, които са ценни книжа, регистрацията съгласно настоящите правила за много участници на пазара е или невъзможна, или икономически нецелесъобразна предвид свързаните и ненужни тежести, свързани със спазването на правилата.

Изглежда, че крипто индустрията предпочита CFTC, чийто надзор върху установените стокови пазари е по-малко загрижен за защитата на инвеститорите на дребно, отколкото регулациите на SEC за ценни книжа като акциите.

От края на миналата година председателят на CFTC Ростин Бенам се бори за правомощия да регулира спот пазарите на дигитални стоки, при които активите директно сменят собственика си без посредник.

Възможно ли е Бенам да отхапва повече, отколкото може да сдъвче?

„Те не разполагат с достатъчно персонал и ще бъдат напълно претоварени без значително отпускане на ново финансиране от Конгреса“, казва Карол Ван Клиф, която ръководи практиката за блокчейн и крипто в адвокатската кантора Bradley във Вашингтон.

В CFTC работят приблизително 700 души и текущият ѝ бюджет е около $1.47 милиарда годишно, докато SEC има почти 5,000 служители и получава $2.65 милиарда финансиране. Все пак цялото текущо финансиране на двете агенции вече е изчерпано, така че ще трябва да се намерят допълнителни средства.

„SEC може да е три пъти по-голяма от CFTC. Но знаете ли, всичко, което правят, вече идва от техния бюджет, който имат, те имат три пъти повече работа за вършене. Ако Конгресът предостави на CFTC официални правомощия в напълно отделен законодателен акт, ще трябва да й предостави допълнителните средства. Същото важи и за Комисията по ценни книжа и борси“, казва комисарят на CFTC Крис Джанкарло.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Официално обявиха датата за актуализацията на Cardano


Допълнителните средства или бюджетните кредити, необходими за регулирането на крипто, може да не са просто искане от някоя от агенциите поради огромните суми, които може да са необходими за регулирането на индустрията.

Някои от законодателите обаче настояват регулаторите да налагат такси за регулиране на криптовалутите, вместо да търсят бюджетни кредити.

Първият от двата законопроекта на Сената, спонсориран от Кирстен Джилибранд, член на Сенатската комисия по земеделие, и Синтия Лумис, която е член на Банковата комисия, „създава възможности за индустрията да подава директно документи до агенции като CFTC и SEC, но също така позволява на тези агенции да създадат своя собствена структура на таксите, за да осъществят регулирането“, казва източник, запознат със законодателството.

Остава да се види как участниците на пазара ще реагират на това, че ще бъдат задължени да плащат за своето регулиране.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Глоба или затвор при неплащане на данъци за крипто транзакции в Индия

Индия запази рестриктивните си правила за данъчно облагане на криптовалутите от миналата година и през 2023 г., добавяйки последици за неспазване на разпоредбата относно данъка, удържан от източника (TDS).

февруари 4, 2023 19:00 2 мин. четене

Китай трябва да преразгледа крипто забраната, твърди бивш служител на КНБ

Бивш служител на централната банка на Китай призова страната да преразгледа строгите си рестрикции спрямо крипто сектора.

февруари 3, 2023 13:17 2 мин. четене

Хонгконг не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка

Паричният орган на Хонгконг (HKMA) не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка и ще изисква от всички емитенти на стабилни монети да подкрепят стойностите им с базови резервни активи по всяко време.

февруари 3, 2023 8:02 2 мин. четене

Филипинският регулатор на ценни книжа иска да регулира криптовалутите

Филипинският регулатор на ценни книжа ще въведе по-строги правила за криптовалутите, както и свързаните бизнеси и финансови продукти.

януари 30, 2023 13:03 2 мин. четене