НАЧАЛО Други

Цените на петрола скочиха след новината за смърта на президента на Иран

21.05.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола скочиха след новината за смърта на президента на Иран

Цените на суровия петрол започнаха седмицата с високи темпове след трагичната новина, че хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър на страната Хосейн Амирабдолахиан, се е разбил, в резултат на което те са загинали.

Според първоначален доклад на Reuters Раиси и Амирабдоллахиан са пътували през планински терен в гъста мъгла, връщайки се от откриването на съвместен азербайджанско-ирански проект за водноелектрическа централа близо до границата с Азербайджан.

По-късно бе потвърдено, че спасителните екипи са достигнали мястото на катастрофата и са установили смъртта на всички пътници на борда.

След новината цените на суровия петрол тип „ Brent“ се повишиха над $84 за барел, а на West Texas Intermediate – до $80 за барел. Очакваше се двата бенчмарка да продължат да се покачват, тъй като се появи повече информация за инцидента в Иран.

За да запази стабилността, върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, направи изявление, за да успокои обществеността, че държавните дела ще продължат без прекъсване. По първоначални данни катастрофата се дължи на лоши метеорологични условия, които също така са усложнили усилията за търсене и спасяване.

Свързани с това новини, които биха могли да допринесат за нестабилността на пазара, съобщават, че престолонаследникът на Саудитска Арабия ще отложи посещението си в Япония поради здравословни проблеми на баща си.

Някои анализатори смятат, че това, в съчетание със събитията в Иран, може да доведе до повишена несигурност на петролните пазари. Не всички експерти обаче са съгласни с потенциалното въздействие. Уорън Патерсън от ING отбеляза, че „петролният пазар остава до голяма степен обвързан с диапазона и без нов катализатор вероятно ще трябва да изчакаме яснота около производствената политика на ОПЕК+, за да излезем от този диапазон“, както съобщават от Reuters.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.