НАЧАЛО Други

Златото продължава да върви нагоре, но каква е причината?

20.05.2024 22:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото продължава да върви нагоре, но каква е причината?

В началото на април 2024 г. пазарът на злато отбеляза значително повишение на цената, продължавайки тенденцията, която подчерта ролята на благородния метал като хедж срещу инфлацията.

Този скок се дължи на комбинация от фактори, включително геополитическо напрежение, покупки от централните банки и изходящи потоци от ETF, които колективно стимулираха търсенето на злато.

Въпреки значителните изходящи потоци от ETF-ите за злато, централните банки купуват злато с безпрецедентни темпове, което повишава цените.

Майк Малоун, старши стратег по суровините в Bloomberg Intelligence, анализира тази тенденция в X на 19 май, като отбеляза изтичането на 30 милиона унции от ETF от 2020 г. насам в сравнение с придобиването от централните банки на приблизително 100 милиона унции.

Това разминаване повдига въпроси относно истинските движещи сили на пазара на злато.

От 2020 г. насам централните банки са агресивни купувачи на злато. Световният съвет по златото отчита, че през 2023 г. централните банки са закупили почти една трета от общото количество злато, добито през 2023 г., което възлиза на 1,037 тона.

Този процес на изкупуване продължава и през 2024 г., като само през първото тримесечие резервите са увеличени с 290 тона. За разлика от тях, глобалните ETF-и за злато отбелязват непрекъснат отлив, като от пика им през октомври 2020 г. досега е отбелязан съществен спад от 29 милиона унции.

Централните банки купуват злато, за да се предпазят от икономическа несигурност и геополитически рискове. Замразяването на руските валутни резерви през 2022 г. подтикна много държави да диверсифицират резервите си далеч от американския долар.

Тази промяна е очевидна, тъй като централните банки се стремят да се предпазят от потенциални финансови санкции и волатилност на долара.

Няколко централни банки чувствително увеличиха златните си резерви: Централната банка на Турция, най-големият купувач, добави 12 тона, с което резервите на страната достигнаха 552 тона.

Агресивното натрупване на злато от страна на Китай, като само през 2023 г. Китайската народна банка (КНБ) закупи 224.88 тона, подхранва тази тенденция. По-широката стратегия включва отдалечаване от финансовите системи, деноминирани в долари, с цел повишаване на икономическата сигурност.

Въпреки изходящите потоци от ETF, цените на златото останаха устойчиви, което показва разминаване в пазарното поведение.

ETF-ите бяха извадени от портфейлите, тъй като мениджърите на фондове търсят печалби другаде. Въпреки това търсенето на физическо злато от страна на централните банки се увеличи, което говори по-скоро за стратегическо управление на резервите, отколкото за краткосрочни мотиви за печалба.

ETF-ите за злато в Северна Америка и Европа се сблъскват с непрекъснати изходящи потоци, като се свиват със значителни маржове.

Обратно, регистрираните в Азия ETF-и за злато отбелязаха ръст от 20.9% през първото тримесечие на 2024 г. Въпреки този ръст той компенсира само част от отлива от западните фондове.

Златните ETF-и, листвани на борсите в САЩ, Канада, Обединеното кралство, Германия и други западноевропейски страни, набъбнаха с почти една трета по тегло между януари и октомври 2020 г. Въпреки това бяха необходими 42 месеца и покачване на цената с 30.9% – приблизително $540 за тройунция, за да се обърне този приток.

Тъй като цените на суровия петрол са изправени пред дефлационен натиск, ролята на златото като стабилно средство за съхранение на стойност става по-изразена, което потенциално може да повиши представянето му през 2024 г.

Това разминаване в пазарното поведение подклажда стратегическото значение, което централните банки отдават на златото като предпазна мярка срещу финансовата нестабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.