НАЧАЛО Други

Цената на златото отбеляза спад след последните данни за инфлацията в САЩ

13.03.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото отбеляза спад след последните данни за инфлацията в САЩ

Златото претърпя прекъсване в поредицата си от девет последователни дни на достигане на нови рекордни върхове след публикуването на данни за инфлацията в САЩ за февруари, които надминаха очакванията за втори пореден месец.

Това развитие затвърди предпазливата позиция на Федералния резерв относно намаляването на лихвените проценти.

Пазарната динамика забеляза колебания в спот цената на златото, докато търговците анализираха данните, което в крайна сметка доведе до спад от 1%, като цените се установиха на $2,161.14 за унция, след като достигнаха безпрецедентен връх от $2,195.15 в петък.

Барт Мелек, глобален стратегически ръководител на TD Securities, отбеляза: „Индексът на потребителските цени през февруари надхвърли очакванията, което предполага, че Фед може да не е склонен да намали лихвите в този момент.“

Промяната на Фед към по-стабилна парична политика се очаква да подобри привлекателността на златото в сравнение с лихвоносните активи като облигации. Политиците посочиха необходимостта от допълнителни доказателства за приближаване на инфлацията до целевите 2%, преди да обмислят намаляване на разходите по заеми.

Пазарните настроения, отразени в суап пазарите, сега показват 63% вероятност за намаление на лихвения процент през юни, малко повече от 61.8% преди публикуването на данните за CPI през февруари.

Въпреки че златото поскъпна значително този месец, поставяйки последователни рекордни върхове, бързината и мащабът на изкачването му изненадаха много пазарни наблюдатели, като им липсва ясна обосновка за внезапния подем.

Въпреки това златото намери подкрепа от дългогодишни фактори, включително значителни покупки от централните банки на нововъзникващите пазари, особено Китай. Освен това, повишеното геополитическо напрежение, обхващащо Близкия изток до конфликта на Русия в Украйна, подчерта статута на златото като актив-убежище.

След данните за CPI, медта и повечето други неблагородни метали също претърпяха спадове. Медта, например, отчете спад от 0.3%, търгувайки се на $8,628 за тон на Лондонската метална борса към момента на писане на статията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.