НАЧАЛО Други

Цената на златото ще продължи да се покачва и през 2025 година

01.06.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото ще продължи да се покачва и през 2025 година

Златото отбеляза забележително повишение на цената си през този сезон, като към момента на писане на статията се търгува за $2,327.

Това повишение следва по-ранната му бича серия през 2019 г. Експертите очакват, че това рали ще се разпали отново към края на 2024 г. и ще продължи и през 2025 г., стимулирано от дейността на централните банки, която повишава цените на златото.

Сю Ли, преподавател в Бизнес училището към Националния университет на Сингапур (NUS), прогнозира, че златото ще продължи възходящия си тренд и през 2025 г. Тя обясни това повишение с промените в геополитическите разкази и повишеното търсене на злато от страна на световните банки.

Инвеститорите често разглеждат златото като обратно пропорционално на федералните лихвени проценти“, обясни Ли„ добавяйки:

Обикновено цените на златото спадат, когато лихвените проценти се повишават и американският долар укрепва. Напоследък обаче тази корелация е по-малко предсказуема. Въпреки високите федерални лихви и стабилния долар цените на златото не само запазиха устойчивост, но и достигнаха нови висоти.

Нарастващата тенденция на дедоларизация допълнително подхрани привлекателността на златото като предпазно средство срещу икономическа нестабилност и инфлация. Ли отбеляза, че инвеститорите все повече се обръщат към златото, за да защитят богатството си в условията на тази несигурност.

Освен това забавянето на повишаването на федералните лихвени проценти и глобалната икономическа нестабилност стимулират повишаването на цените на златото. Неотдавнашната продажба от Китай на милиарди доларови облигации и стремежът към многополюсна валутна система също са фактори, насърчаващи инвестициите в злато.

Тенденцията за дедоларизация набира сила, като много държави диверсифицират валутните си резерви, добавяйки злато и други валути, допълни Ли.

Експертът смята, че статутът на златото като сигурно убежище ще продължи да повишава цената му в края на 2024 г. и през цялата 2025 г.

Понастоящем цените на златото се консолидират, като показват колеблив модел на движение. Финансовият анализатор Рашад Хаджиев отбеляза, че златото отразява бичата си фаза на рали от 2019 г. Той предполага, че ако тази тенденция се запази, златото може да надхвърли границата от $2,500 до юли 2024 г.

Месечната графика на златото показва пробив през юни 2019 г., подобен на този, който видяхме през март 2024 г. Моделите през април и май 2024 г. приличат на тези от юни и юли 2019 г. Ако историята се повтори, златото може да се изтласка над $2,500 до юли 2024 г.“, заяви Хаджиев.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.