НАЧАЛО Други

Може ли Биткойн да замени златото като национален резерв?

01.06.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Биткойн да замени златото като национален резерв?

Габор Гурбач, стратегически съветник в Tether предположи, че криптовалути като Биткойн могат да предоставят по-ефективно решение за управление на националните резерви.

Той подчерта, че Биткойн е лесен за прехвърляне и съхранение в сравнение с логистичните трудности на физическото злато. Дигиталният характер на Биткойн го прави по-малко податлив на геополитическите рискове, които могат да усложнят традиционните финансови операции.

Дискусията за ролята на Биткойн се простира отвъд логистиката. Позатият привърженик на Биткойн Майкъл Сейлър, бивш главен изпълнителен директор на MicroStrategy, описа Биткойн като трансформационен актив за съвременното управление на финансите.

Той вярва, че Биткойн може да отслаби традиционните фиатни валути и да овласти хората, като преразпредели финансовата власт от централизираните институции.

Сайлър и други поддръжници твърдят, че Биткойн насърчава индивидуалната автономия, неприкосновеността на личния живот и свободата, позиционирайки го като инструмент за коригиране на системните финансови проблеми. Сайлър си представя Биткойн като “вирус на свободата“, който може да повиши финансовата независимост и интегритета на гражданите на света.

Предимства на Биткойн и токенизирани активи

  • Лесно прехвърляне и съхранение: Биткойн може да се прехвърля през границите без физическите ограничения и опасенията за сигурността, свързани със златото.
  • Адаптивност при геополитическо напрежение: По време на периоди на геополитическа нестабилност BTC и токенизирани активи като XAUT (швейцарско токенизирано злато в трезор) биха могли да предложат на централните банки по-гъвкави и сигурни алтернативи.
  • Обезценяване на националните резерви: Криптовалутите предлагат начин за диверсифициране и намаляване на риска на националните резерви, като потенциално намаляват зависимостта от чуждестранни трезори и смекчават рисковете, свързани с международното съхранение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Как борсово търгуваните фондове може да манипулират цената на Биткойн

Марк Юско, хедж фонд експерт, съосновател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital предостави своя коментар върху сложните методи, чрез които борсово търгуваните фондове (ETF) може да влияят върху цените на Биткойн (BTC).

22.06.2024 14:30 2 мин. четене

Крипто и Фед: Как лихвения процент може да повлияе на пазара

През последните две години по-високите лихвени проценти оказаха значително влияние върху акциите, криптовалутите и суровините като петрола.

22.06.2024 12:30 2 мин. четене

$545 милиона напуснаха Биткойн ETF-ите: До къде може да падне цената?

Последните данни на Farside показват, че тази седмица американските спот Биткой ETF-и са отбелязали отлив от $545 милиона, което показва нарастваща предпазливост от страна на инвеститорите.

22.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.