НАЧАЛО Други

МВФ с критика към САЩ, идва ли икономически колапс?

01.06.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ с критика към САЩ, идва ли икономически колапс?

През 2024 г. държавният дълг на САЩ се превръща в критичен проблем, тъй като според оценки на големи институции страната увеличава дълга си с $1 трилион на всеки 100 дни.

След Ковид пандемията и последвалите я икономически стимули лихвеният процент на заемите на федералното правителство рязко нарасна, което доведе до увеличаване на държавния дълг до около $34 трилиона до края на 2023 г. – еквивалент на малко над $100,000 на глава от населението.

Тази тревожна тенденция накара Международния валутен фонд (МВФ) да отправи необичайно строго предупреждение към Съединените щати.

МВФ подчерта, че добрите резултати на Америка в сравнение с други развити икономики отчасти се дължат на неустойчива фискална политика. Организацията предупреди, че тази ситуация не може да продължава безкрайно, като заяви, че „нещо ще трябва да се промени“.

На този фон опасенията за икономиката нарастват както сред обикновените американци, така и сред финансовите институции.

JPMorgan наскоро предупреди, че рискът от стагфлация е по-значителен, отколкото мнозина осъзнават. В същото време видни инвеститори като Робърт Кийосаки, автор на бестселъра за лични финанси „Богат татко, беден татко“, от месеци предричат предстояща финансова криза с безпрецедентен мащаб.

Работещите американци също изразяват недоволството си от икономическата ситуация чрез засилени критики в социалните мрежи и широко разпространени усилия за създаване на синдикати в цялата страна.

Парадоксално е, че тези страхове от рецесия се появяват, докато основните борсови индекси са близо до рекордни стойности – сценарий, който води до различни тълкувания.

Някои анализатори смятат, че настоящите условия на фондовия пазар свидетелстват за балон, докато други смятат, че икономиката остава стабилна.

Официалните прогнози предвиждат, че до 2033 г. дългът на САЩ ще достигне приблизително $44.7 трилиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.