НАЧАЛО Биткойн

Цена на Биткойн – ще изненада ли Коледа крипто инвеститорите?

декември 23, 2022 9:59 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цена на Биткойн – ще изненада ли Коледа крипто инвеститорите?

С наближаването на Коледа надеждите за празнично рали при Биткойн и останалите криптовалути бързо избледняват. Но какво точно представлява това явление и колко често се е случвало коледното чудо в миналото?

Какво представлява „ралито на Дядо Коледа“, най-желаният подарък от Биткойн биковете?

Ралито на Дядо Коледа се определя като „календарен ефект“, който се проявява точно около празниците. Според Investopedia има известно леко несъгласие относно точното време на въпросния подем. Едното твърдение е, че това се случва в навечерието на Коледа, когато притежателите на акции получават ранен подарък. Другото е, че то е в следколедната седмица до 2 януари.

Идеята, която стои зад ралито, е една и съща: инвеститорите са внезапно изпаднали в еуфория поради радостта от празничния сезон, обмислят пренареждане на активите в края на годината, свързано с данъците, и често разполагат с пресни коледни бонуси за харчене. Празничните пазарни условия с нисък обем и ликвидност позволяват на цените да се движат по-бързо.

Investopedia заключава още, че идеята за ралито на Дядо Коледа не е много валидна, когато се анализира възвръщаемостта на S&P 500 през този период. Но какво да кажем за Биткойн и криптовалутите, където инвеститорите на дребно доминират на пазара и търгуват 24/7 – дори на Коледа?

Как мечките разглеждат възможното крипто рали

Горната графика изобразява крипто версията на ралито на Дядо Коледа, като се вземат предвид както седмиците преди, така и след ежегодния празник.

Само при цена от едва няколко цента, пробивът на коледното рали се запази, докато Биткойн не достигна $40 за първи път. През 2011 г. декемврийското ценово действие беше повече червено, отколкото зелено.

Следващото рали на Дядо Коледа продължи да доставя подаръци за притежателите на криптовалути почти цяла година, докато не удари декември 2013 г. Последва един от най-лошите низходящи трендове, продължил чак до декември 2014 г. Биткойн достигна окончателното си дъно на мечия пазар тогава само няколко дни преди Коледа.

Следващите две Коледи през 2015 г. и 2016 г. бяха весели и светли за Биткойн биковете. Но през декември 2017 г. около Коледа цената достигна връх, като последва още един мечи пазар.

През 2018 г. декември (в синьо) беше най-неутралното от всички празнични ценови движения. Въпреки че преди това Биткойн се понижи, активът вече беше достигнал дъното и през следващите месеци започна нов възход. Трудно е да наречем това ценово движение бичо или мечо.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава сигнал, че може да предстои възход – ето кога


Както инвесторите се радваха на сериозен подем на цените по време на бичия пазар през 2015 г. и 2016 г., същото се наблюдаваше и през декември 2019 г. и декември 2020 г. Всъщност декември 2020 г. даде на BTC нов исторически връх – първият от декември 2017 г. насам. През 2021 г. бяха постигнати още исторически върхове, но до декември отново се стигна до брутален низходящ тренд за криптовалутата.

Ето че една година по-късно и графиката по-горе ни дава някои улики за това какво може да се случи по-нататък. По време на двата най-големи мечи пазара Биткойн пострада значително два поредни пъти през декември. Макар че втория път беше определен като неутрален, той също така не беше бичи в никакъв случай.

Като се има предвид този модел, този декември има цикличен ритъм, който може да предполага продължение на мечия пазар. Въпреки това, надеждите на инвеститорите остават.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Riot Platforms са добили 12% повече BTC през януари спрямо предходния месец

Майнинг компанията Riot Platforms е произвела 740 BTC през януари, което е с 12.3% повече спрямо декември 2022 г. и с 62% повече спрямо предходната година, съобщиха от компанията в понеделник.

февруари 7, 2023 11:14 1 мин. четене

Биткойн: Трейдър сподели предупреждение за цената

Ветеранът крипто трейдър Тоун Вейс твърди, че Биткойн (BTC) сега се бори да поддържа възхода си.

февруари 7, 2023 8:06 2 мин. четене

Биткойн: Предстои голям обрат, твърди анализатор

Крипто анализатор сподели оптимистично мнение за Биткойн (BTC), заявявайки, че активът може да се подготвя за значителни печалби.

февруари 6, 2023 12:25 2 мин. четене

Биткойн: Турбуленциите на пазара ще действат в полза на актива, твърди М. Сейлър

Основателят на MicroStrategy Майкъл Сейлър каза, че крипто скандалите и фалитите през 2022 г. ще бъдат от полза за Биткойн в дългосрочен план.

февруари 6, 2023 7:02 3 мин. четене