НАЧАЛО Други

БРИКС: Америка е в рецесия и дори не го осъзнават

13.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Америка е в рецесия и дори не го осъзнават

През изминалата година се наблюдаваше значителна промяна в световния икономически пейзаж, особено с намаляващата сила на американския долар, тъй като държавите по света се стремят към по-голяма икономическа диверсификация.

Тази тенденция е очевидна, след като държавите от БРИКС застават начело на движението за дедоларизация, което предизвика опасенията на икономистите, че САЩ може да се насочат към рецесия.

В интервю за Business Insider известният икономист Дейвид Розенберг изтъкна ключови показатели, сигнализиращи за настъпването на икономически спад. Според Розенберг данните сочат, че “спадът в икономиката може да не е толкова далеч, колкото мнозина смятат”.

През изминалата година БРИКС последователно се застъпваше за установяването на многополюсен световен ред. Изтъкването на западното влияние и предполагаемото манипулиране на валутите подхраниха популярността на тази идея, особено сред развиващите се икономики.

Розенберг наблюдава и общо забавяне на икономическата активност. Данните за БВП през първото тримесечие се оказаха под очакванията, а моделите за прогнозиране на рецесия сочат предстоящ спад.

Предпазливостта е оправдана. Признаците на напрежение на пазара на труда, съчетани със забавяне на активността в сектора на услугите, оказват натиск за намаляване на растежа в реално време“, предупреди Розенберг. “Перспективните финансови показатели продължават да сочат към предстоящо забавяне.” В крайна сметка Розенберг смята, че страната бавно върви към състояние на рецесия.

Тези икономически опасения се засилват допълнително от геополитическото напрежение. Освен дейностите на БРИКС, конфликтите доведоха до засилване на глобалните вълнения. В допълнение, привлекателността на златото и дигиталните валути предоставя алтернативни пътища на щатския долар да загуби своето господство и влияние. Нещо повече, тези алтернативи не показват признаци за намаляване на популярността си в скоро време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.