НАЧАЛО Други

БРИКС: Трябва да сме готови за срив на световната финансова система според представител на МВФ

08.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Трябва да сме готови за срив на световната финансова система според представител на МВФ

Миналия петък руският представител в Международния валутен фонд Алексей Можин предупреди, че страните от БРИКС трябва да се подготвят за евентуален срив на долара и международната парична система.

Можин предложи създаването на валута, базирана на кошница от валути на петте държави членки, а именно китайския юан, индийската рупия, руската рубла, бразилския реал и южноафриканския ранд.

Това предложение в момента се обсъжда. Ако настъпи срив на долара и на международната валутна система, може да се наложи предложената от БРИКС счетоводна единица да се превърне в реална валута“, заяви Можин.

Страните от БРИКС отдавна изразиха желанието си да се откажат от долара и да насърчат използването на националните си валути. По-рано тази година Иван Чебесков, заместник-министър на финансите на Русия, подчерта необходимостта от разплащания в национални валути между страните от БРИКС. Той също така изтъкна значението на разработването на нови платежни механизми и обмяната на опит в разработването на дигитални валути на централните банки (CBDC).

По същество БРИКС имат за цел да създадат платежна система, която да съперничи на мрежата SWIFT, използвайки CBDC. За постигането на тази цел са в ход проекти като mBridge и Agora, инициирани от Банката за международни разплащания в Базел.

Възможността за създаване на CBDC, състояща се от пет различни валути, обаче е под въпрос. Някои твърдят, че разчитането на банка, контролирана от западни сили, може да не доведе до желаните резултати. Освен това идеята за създаване на сложна система за CBDC може да е прекалено амбициозна.

Алтернативно предложение, което се повдига, е приемането на Биткойн, тъй като монетата функционира едновременно като валута и платежна система, предлагайки опростено решение. Въпреки това остават предизвикателства пред широкото разпространение и регулаторното приемане на криптовалутите в световен мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Спад на новите Биткойн адреси – каква е причината?

Мрежата на Биткойн преживява значителен спад в създаването на нови адреси, достигайки най-ниското си ниво от юли 2018 г.

20.05.2024 8:30 1 мин. четене

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Биткойн: Какво правят крипто китовете тази седмица

Активността на Биткойн (BTC) спадна до най-ниската си точка от началото на годината, тъй като криптовалутата установи нива на съпротива и подкрепа около границата от $65,000.

20.05.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Трябва да сме готови за срив на световната финансова система според представител на МВФ”
  1. До кога,

    Този ФАШИСТКИ ДОЛАР ЩЕ УПРАВЛЯВА СВЕТА? ТОВА ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ ВЕДНАГА САЩ И ЕС ГНИДИТЕ МУ ДОЛНИ ЛЪЖЛИВИ!!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.