НАЧАЛО Други

БРИКС: Африканските държави нямат много избор, освен да се присъединят към съюза

25.05.2024 11:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Африканските държави нямат много избор, освен да се присъединят към съюза

По време на 15-ата среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август миналата година президентът на Малави Лазарус Чаквера изрази ангажимента на страната да си сътрудничи с блока за преодоляване на историческите бариери, които маргинализират Африка от глобалния просперитет.

Чаквера подчерта необходимостта от преразглеждане на съществуващата система и предложи помощта на Малави при разработването на решения.

Сътрудничеството между БРИКС и Африка придобива все по-голямо значение. Миналата година Етиопия, Египет и няколко други държави бяха официално приети в алианса на големите нововъзникващи икономики, наричан сега БРИКС+.

От създаването си през 2009 г. нациите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се позиционират като защитници на Глобалния юг. Китай се превърна в ключов партньор на развиващите се страни, особено в Африка.

Критиците обаче твърдят, че ангажираността на Китай с Африка е експлоататорска и обслужва предимно интересите на Китай. Срещу китайските компании, работещи в сектори като минното дело и строителството в Африка, са отправени обвинения в нарушаване на човешките права и обвинения в натоварване на африканските държави с неустойчив дълг.

Отношенията на Малави с Китай датират от 2008 г., когато страната прекъсва връзките си с Тайван. Оттогава Китай подкрепя различни инфраструктурни проекти в Малави. Въпреки това, подобно на много африкански държави, Малави е изправена пред предизвикателства, свързани с нарастващия и лошо управляван публичен дълг.

Според междинния доклад за държавния дълг, публикуван от Министерството на финансите на Малави през ноември миналата година, страната дължи близо $2 милиарда на международни институции като МВФ, Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Сред кредиторите са и Китай и Индия, като общият дълг към тях е $306 милиона.

Проучване на Afrobarometer от 2020 г. разкри загриженост сред малавийците относно нарастващата зависимост на страната от китайските заеми. Въпреки че някои признават ползите от китайските инвестиции в инфраструктурата, съществуват опасения относно дългосрочните последици.

Президентът Чаквера подчерта, че по време на срещата на върха на БРИКС са обсъждани въпроси, свързани с преструктурирането на дълга с Китай и Индия. Министърът на финансите на Малави, Симплекс Читиола Банда, заяви, че страната е постигнала напредък в преговорите за предоговаряне на дълга с уверенията на Китай и Индия. Китай обаче е известен с твърдата си позиция в преговорите за дълга.

В допълнение към Китай Южна Африка, като член на БРИКС от 2010 г., играе важна роля в Африка. Въпреки че е най-малкият член, Южна Африка предлага на БРИКС достъп до африканския пазар като регионална икономическа сила, особено в рамките на Южноафриканската общност за развитие (SADC). Държавите от региона се стремят да се възползват от подобрения достъп до пазара в Южна Африка и да привлекат чуждестранни инвестиции.

Миграцията към Южна Африка, обусловена от икономически фактори, е широко разпространена в региона, включително сред малавийците, които търсят по-добри възможности. Около 100,000 малавийски работници мигранти в Южна Африка изтъкват значителния миграционен поток в региона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.