НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът не трябва да се подценява според най-голямата банка в света

24.05.2024 13:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът не трябва да се подценява според най-голямата банка в света

През последните години JPMorgan Chase набляга на значителния икономически растеж в рамките на блока БРИКС, признавайки безспорното му въздействие върху световната икономика.

Шьорд Ленарт, главен изпълнителен директор на JPMorgan Asia Pacific, посочи ролята на Китай като икономическа сила и значителното му влияние върху световните финанси. Прогнозираното нарастване на световния БВП на Индия допълнително затвърждава позицията на алианса в международния финансов пейзаж.

Геополитическият пейзаж е свидетел на забележителен ръст на икономическия съюз БРИКС, особено след използването на американския като форма на оръжие, чрез наложените санкци на Русия. Този ход подтикна блока да засили икономическата си хегемония чрез едностранни отношения и инициативи за дедоларизация, сигнализирайки за преминаване към многополюсен световен ред.

Миналогодишното разширяване на алианса, с което бяха приети пет нови държави членки, допълнително засили влиянието му, особено в сектори като петрола и цялостния износ. Ленарт от JPMorgan подчерта важността на икономическото взаимодействие с Китай, отчитайки влиянието му върху различни индустрии в световен мащаб.

Освен Китай, траекторията на икономическия растеж на Индия я поставя в позицията на една от трите най-големи световни икономики до 2028 г., заедно с Китай и САЩ.

Междувременно САЩ са изправени пред предизвикателства като нарастваща инфлация и увеличаващ се дълг, което поражда опасения за икономическата им стабилност. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън изрази очаквания за „твърдо приземяване“ на американската икономика, като същевременно признава значителния потенциал за растеж на Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.