НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо Иран се присъедини към съюза

24.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо Иран се присъедини към съюза

В последно време Иран се превърна в един от най-новите членове на алианса БРИКС - ход, който сигнализира за значителна промяна в международните му отношения.

Заедно с Иран блокът БРИКС приветства Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Етиопия в своето лоно по време на последното разширяване. Въпреки това Аржентина, водена от президента Хавиер Милей, отказа да се присъедини към БРИКС, изразявайки съмнения относно ефикасността на алианса. Междувременно Саудитска Арабия беше поканена за членство, но все още не е потвърдила участието си.

Сред новоприетите държави в БРИКС Иран се откроява с осезаемо чувство на оптимизъм. Решението идва в критичен момент за Иран, който се бори с последиците от строгите санкции на САЩ, наложени заради обвинения в подклаждане на световни безредици и тероризъм. Тези санкции се отразиха тежко на иранската икономика, предизвиквайки спад, който се задълбочава от намаляването на международната търговия и финансовата подкрепа.

Ехсан Хандузи, министър на финансите и икономиката на Иран, подчерта значението на членството в БРИКС като средство за привличане на жизненоважни чуждестранни инвестиции.

Намаляването на притока на чуждестранен капитал, следствие от санкциите на САЩ, задушава перспективите за икономически растеж в ислямските страни. Хандузи изтъкна ангажимента на правителството за прилагане на стабилни политики, насочени към ограничаване на инфлацията и възстановяване на финансовата стабилност, както беше предадено на Tehran Times.

Освен с БРИКС, Иран е активен в създаването на съюзи на световната сцена. По-специално, той се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през 2023 г., засилвайки връзките си с ключови партньори като Китай. Освен това Иран се стреми към двустранно сътрудничество с други членове на ШОС, включително Пакистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, като част от по-широка стратегия за дипломатически контакти. Тези стратегически маневри подчертават съгласуваните усилия на Иран да диверсифицира дипломатическите си ангажименти и да се ориентира в сложната геополитическа динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.