НАЧАЛО Други

БРИКС: Опасност за долара според най-голямата банка в света

31.05.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Опасност за долара според най-голямата банка в света

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън предупреди, че САЩ рискуват да изпаднат в мащабна финансова криза заради щатския долар.

Той спомена правителствените разходи и бюджетните дефицити като основни причини за изпадането на САЩ от челните места в световната икономика.

Даймън твърди, че подобна безразсъдна употреба на дълг повишава риска от масово сриване на пазара. Според него подобни разходи могат да попарят доверието на други държави в стабилността на международните инвеститори и да доведат до рязък спад на долара.

Даймън също така предупреди, че според него ще има и по-широки икономически последици. Ако кризата се развие по този начин, той вижда огромни сътресения в икономиката на САЩ. Светът би могъл да постави под въпрос – и евентуално да прекрати – дълбоката си вяра в стабилността на долара, която е съществена основа на международната финансова стабилност.

Тези предупреждения на JPMorgan не бива да се приемат с лека ръка, тъй като те буквално съдържат местата, където икономиката на САЩ кърви днес и не може да бъде оправена утре с по-малко квалификации и права и да се предотврати криза.

Освен това Даймън намеква за нарастващата заплаха от дедоларизация. Русия, Китай и други страни от БРИКС например се стремят да прекратят зависимостта си от долара в търговията и валутния обмен. Тази стъпка към дедоларизация може в крайна сметка да започне да подкопава огромното, измислено глобално търсене на долара и да отслаби статута му на световна резервна валута. Даймън смята, че тези фактори, заедно с някои лоши бюджетни решения, могат да предизвикат значителна за света криза на щатския долар.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.