НАЧАЛО Биткойн

БРИКС се насочва към криптовалутите – Биткойн или CBDC?

06.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС се насочва към криптовалутите – Биткойн или CBDC?

След неотдавнашната декларация на страните от БРИКС Габор Гурбач, съветник във VanEck, изрази подкрепата си за приемането на Биткойн (BTC), а не за ускоряване на въвеждането на дигитални валути на централните банки (CBDC).

Съобщението на БРИКС се съсредоточи върху създаването на автономна платежна система, изградена на базата на дигитална валути и блокчейн технология. Гурбач обаче изрази силна опозиция на тази идея.

Излизайки на платформата X, стратегът на VanEck сподели своята гледна точка по отношение на CBDC инициативата на БРИКС. Той се застъпи за приемането на Биткойн и изрази мнението, че “държавите би трябвало да приемат Биткойн, вместо да въвеждат различни форми на CBDC“.

БРИКС има за цел да укрепи финансовата автономност и да намали зависимостта от американския долар. Този ход означава глобална тенденция към диверсификация в отговор на инфлацията и икономическите пречки. Въпреки това Гурбач изтъкна достойнствата на Биткойн, подчертавайки ограниченото му предлагане и децентрализирания му характер като по-добри качества в сравнение с CBDC.

Той заяви:

Работата в система, в която парите не могат да бъдат произволно печатани, изисква отдаденост и смирение.

Това подчертава опасенията относно потенциала на CBDC да предоставят на правителствата прекомерно влияние върху паричните политики.

Освен това съветникът на VanEck отрази липсата на алтернатива на фиатните валути:

И все пак именно тази алтернатива липсва във фиатните системи.

Това мнение резонира с привържениците на Биткойн, които се застъпват за валута, лишена от правителствен надзор и намеса.

Също така Гурбач разясни потенциалните ползи от ранното приемане на Биткойн, като предположи, че държавите биха могли да спечелят от приемането на криптовалутата. Той заяви: “Тези, които първи приемат Биткойн, ще спечелят предимство.” Това отразява убеждението, че Биткойн предоставя възможности за икономическо овластяване и автономност.

CBDC инициативата на БРИКС

Декларацията на БРИКС означава съгласувано усилие за проучване на алтернативни парични системи, с акцент върху дигиталните иновации и блокчейн. Съветникът на Кремъл Юрий Ушаков подчерта значението на създаването на платежна система, която е удобна, рентабилна и лишена от политическо влияние.

Той подчерта:

Приоритет е да се гарантира, че тя е удобна за ползване от правителствата, обикновените граждани и бизнеса.

Освен това той изтъкна ангажимента на държавите да засилят влиянието на БРИКС в рамките на глобалния паричен и финансов пейзаж.

Споразумението за условните резерви на БРИКС (CRA) обикновено се разглежда като конкурент на Международния валутен фонд (МВФ).

Също така неотдавнашните публикации разкриха сътрудничеството между руското Министерство на финансите, Банката на Русия и държавите членки на БРИКС за разработване на различни инициативи, насочени към укрепване на международната парична и финансова система. Това включва създаването на многостранната платежна платформа BRICS Bridge.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

Tesla разкриха дали са продавали Биткойн през последното тримесечие

Вчера Tesla, известна корпорация в областта на автомобилостроенето и чистата енергия, ръководена от Илон Мъск, разкри, че е задържала всичките си $711 милиона в Биткойн (BTC) през първото тримесечие на 2024 г., без да ги продава.

24.04.2024 6:00 2 мин. четене

Нова прогноза за ценaта на Биткойн от исторически точен анализатор

Трейдър известен с точните си прогнози на крипто пазара, споделя прозренията си за траекторията на Биткойн след неотдавнашното халвинг събитие на BTC.

23.04.2024 20:16 1 мин. четене

Mt.Gox започва да разпределя $9 милиарда в Биткойн на кредиторите

Mt. Gox, една от първите борси за Биткойн (BTC), започна процес на изплащане на задълженията си към кредиторите от своя значителен резерв от $9 милиарда под формата на BTC.

23.04.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.