НАЧАЛО Други

БРИКС: Тази азиатска държава иска да влезе в алианса още тази година

02.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Тази азиатска държава иска да влезе в алианса още тази година

С предстоящото разширяване на икономическия алианс БРИКС, Мианмар заяви интереса си да се присъедини и да приеме бъдещата валута на съюза през 2024 г., ако тя бъде създадена до тогава.

Кан Зау, министър на инвестициите и външноикономическите отношения на Мианмар, обсъди въпроса тази седмица, като подчерта, че Мианмар е признат за “партньор в диалога” в рамките на ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) и е заинтригуван от инициативите на БРИКС и нейната единна валута.

През изминалата година икономическият съюз БРИКС отбеляза значителен ръст, като шест държави получиха покани за годишната му среща на върха през 2023 г. Освен това алиансът активизира усилията си за дедоларизация, като цели да стимулира използването на местни валути.

С наближаването на срещата на върха през 2024 г. множество държави се борят за включване в този геополитически колектив. Мианмар е най-новият участник, който изрази желанието си да се присъедини и да приеме общата валута на БРИКС до 2024 г.

Ако бъде приета, Мианмар ще бъде сред най-новите членове на разширяващия се алианс БРИКС. В началото на 2024 г. алиансът прие пет нови члена като част от първото си разширяване от 2001 г. насам, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Египет и Етиопия.

Аржентина беше единствената държава, която отказа поканата след смяната на режима през октомври 2023 г. Въпреки това Алиансът потвърди намеренията си да преследва подобни планове за разширяване на предстоящата годишна среща на върха, макар че точният брой на поканите остава неуточнен. Индия намекна за вероятността да бъдат отправени още шест покани, което отразява продължаващата траектория на растеж на блока.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.