НАЧАЛО Други

БРИКС: Историческа сделка за две държави от съюза

02.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Историческа сделка за две държави от съюза

Неотдавна Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) отбелязаха важен етап с подписването на революционно споразумение за градско развитие на стойност $35 милиарда.

По данни на Bloomberg Египет са се съгласили да инвестират тази сума в развитието на Рас ел-Хекма, което я превръща в най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в съвременната история на Египет.

Министър-председателят на Египет, Мостафа Мадбули, обяви официално споразумението по време на пресконференция заедно с официални лица от Египет и ОАЕ. Тази сделка означава забележителна промяна в международните партньорства, като Египет ще получи първоначално $15 милиарда, последвани от допълнителни $20 милиарда през следващите два месеца.

Известният египетски предприемач Нагиб Савирис похвали сделката, като подчерта нейния потенциал да стимулира растежа на заетостта и да стабилизира икономиката. Опозиционната партия на Египет обаче отправи критики, като се застъпи за по-голямо участие на местните инвеститори в развитието на Рас ел-Хекма.

По силата на това споразумение ОАЕ, член на алианса БРИКС, ще ръководят разработването на Рас ел-Хекма, за да отговори на международните стандарти. Този амбициозен градски проект е на път да промени пейзажа и функционалността на Рас ел-Хекма през следващите години, като се възползва от опита на ОАЕ в областта на националната трансформация.

Партньорството не само означава нова глава в двустранните отношения, но и подсказва за потенциални промени в динамиката на световната търговия, особено ако при бъдещи транзакции се използват местни валути, което може да оспори господстващото положение на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС: Историческа сделка за две държави от съюза”
    • Бай Ставри,

      За 35 МИЛИАРДА, бе ПАМПОР, сложи си очила или си бил на кило парцуца, като си чел статията. 🧐

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.