НАЧАЛО Други

БРИКС: Световната банка не може да помогне на Африка – долара вече не е релевантен

27.01.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Световната банка не може да помогне на Африка – долара вече не е релевантен

След 15-ата среща на върха в Йоханесбург миналата година алиансът БРИКС отправи покани към шест нови държави. Сред тях са ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия, които приеха поканата и затвърдиха членството си в БРИКС.

Аржентина обаче се отказа от членство в БРИКС, а Саудитска Арабия все още не е потвърдила позицията си. Анализаторите предполагат, че БРИКС стратегически е включил Етиопия, отчитайки нейната процъфтяваща икономика в Африка.

Геополитически експерти в разговор със списание Jeune Afrique подчертаха пренебрегването на Африка от страна на Световната банка, което може да доведе до скъсване на връзките с американския долар.

Решението на БРИКС да включи Етиопия се разглежда като пресметнат ход, за да се възползва от нарастващите антиамерикански настроения в Африка.

Критиците твърдят, че недостатъчната финансова подкрепа на Световната банка за Африка може да подтикне континента да приеме инициативата на БРИКС за дедоларизация. Включването на Етиопия може да означава начална стъпка на БРИКС в разширяването на влиянието ѝ в Африка, като насърчава държавите да се дистанцират от щатския долар.

Първата забележителна подкрепа за БРИКС и призив срещу щатския долар в Африка дойде от кенийския президент Уилям Руто. Президентът Руто се застъпи за вътрешноафриканска търговия с използване на местни валути, което е в унисон с подхода на БРИКС.

Той подчерта, че Африка трябва да утвърди своята независимост и да намали зависимостта си от чуждестранни валути. Речта на Руто получи широка подкрепа от законодателите на страната, символизирайки нарастващите настроения в полза на отказа от щатския долар в Африка.

Това развитие на събитията подсказва, че Африка може да е склонна да приеме валутите на БРИКС, прекъсвайки връзките си с щатския долар при въвеждането на алтернативата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.