НАЧАЛО Други

БРИКС: Готови ли са африканците да зарежат долара?

ноември 6, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Готови ли са африканците да зарежат долара?

БРИКС мотивира различни развиващи се страни в Африка да се откажат от зависимостта от щатския долар и да изберат транзакции в съответните местни валути.

По-рано тази година президентът на Кения Уилям Руто се застъпи за това африканските държави да спрат да използват щатския долар за трансгранична търговия, като подчерта, че той трябва да се използва само в отношенията със самите САЩ, а не с други държави. Той предложи транзакциите с други държави да се извършват с техните местни валути, а не с щатския долар.

Обръщението на Руто му донесе бурни овации в парламента, а колегите му лидери похвалиха неговата гледна точка. Това развитие на събитията подсказва, че африканските държави може да решат да се дистанцират от щатския долар, след като новата валута на БРИКС набере популярност на световния пазар.

Президентът се запита:

Защо е наложително да осъществяваме сделки с Джибути в долари? Няма никакво основание за това. Ако изнасяме от Кения за Джибути, защо трябва да извършваме сделки в щатски долари? Как доларът участва в търговията между Джибути и Кения?

БРИКС възнамерява да въведе нова валута в близко бъдеще, за да оспори доминиращата роля на щатския долар като световна резервна валута. Докато Южна Африка е единственият африкански представител в БРИКС, Кения може да обмисли присъединяване към тази инициатива след въвеждането на новата валута.

Ако Кения се включи в начинанието за дедоларизация, това би могло да вдъхнови множество други африкански държави да направят същото. Освен това, ако повече държави се обединят, за да намалят зависимостта си от щатския долар, това може да доведе до обезценяване на зелените пари, което ще окаже значителен натиск върху американската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.