НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът се подготвя за колапса на международната финансова система

29.05.2024 7:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът се подготвя за колапса на международната финансова система

Доминиращата роля на щатския долар в световната геополитика е все по-оспорвана от мнозина, а освен това вече съществува потенциална алтернатива - Биткойн.

Поради самото си естество страните от БРИКС очакват падането на долара. Наскоро Алексей Можин, представител на Русия в МВФ, предложи на държавите от БРИКС да се подготвят за потенциален срив на долара и нова парична система.

Освен това според него бъдещата парична система трябва да се състои от валутите на страните от БРИКС, т.е. юан, рупия, рубла, реал и ранд. Можин обясни, че идеята все още е на етап обсъждане, но би била от съществено значение, ако доларът и сегашната система се сринат.

От самото си създаване страните от БРИКС полагат усилия да намалят зависимостта си от долара. Още през януари руският заместник-министър на финансите Иван Чебесков заяви, че повечето страни от БРИКС подкрепят разплащанията в местна валута и нови платформи за разплащания, включително дигитални валути на централните банки.

Страните от БРИКС обединиха усилията си в CBDC инициативи като mBridge и Agora, на които Банката за международни разплащания разчита като конкурент на SWIFT. Въпреки това единният CBDC проект, основан на пет различни валути, изглежда прекалено сложен и почти невъзможен за постигане.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

Рапърт Drake загуби $500,000 в Биткойн залози

Drake, известен канадски рапър, претърпя значителни загуби след неуспешни залози на спортни събития, осъществени чрез Биткойн (BTC).

18.06.2024 13:30 1 мин. четене

Над $440 милиона бяха ликвидирани от пазара на криптовалути

През последните 24 часа пазарът на криптовалути претърпя рязък спад, който доведе до принудителни ликвидации на трейдъри, заличавайки близо половин милиард долара от пазара.

18.06.2024 13:06 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Съюзът се подготвя за колапса на международната финансова система”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.