НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и развитието на дигиталната рубла

21.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и развитието на дигиталната рубла

По последни данни Русия, като член-основател на БРИКС, предприема стъпки за регулиране на транзакциите с дигиталната рубла с цел предотвратяване на прането на пари.

Група законодатели в Русия, ръководена от Анатолий Аксаков, председател на Комитета на Държавната дума по въпросите на финансовия пазар, е внесла законопроект, чиято цел е да разграничи отговорностите между участниците в платформата и Централната банка на Русия в това отношение.

Това законодателно предложение, известно като законопроект № 576830-8, озаглавен “За борба с прането на пари и финансирането на тероризма при трансакции с дигитална рубла”, очертава цялостна рамка за осъществяване на контрол срещу прането на пари (AML) при трансакции с диигитална рубла. Ако бъде одобрен, законопроектът ще предостави на Централната банка на Русия първостепенни правомощия в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както съобщава Интерфакс.

Освен това предложението задължава Централната банка на Русия да докладва за трансакциите, определени като подлежащи на задължителен надзор, на националната служба за финансов мониторинг “Росфинмониторинг”.

С разширяването на алианса БРИКС през 2024 г. няколко държави членки, включително Русия, проучват дигиталните валути. Русия е особено активна в сферата на дигиталните валути на централните банки (CBDC), като има за цел да дигитализира рублата в близко бъдеще. Алиансът също така разкри планове за разработване на платежна система, базирана на блокчейн, и на местна валута.

След легализирането на криптовалутите в Русия Аксаков последователно подчертава важността на това страната да установи контрол върху пейзажа на дигиталните валути. Предложеният законопроект представлява значителна крачка към постигането на тази цел и подчертава ангажимента на Русия да улесни по-нататъшното проучване на CBDC в рамките на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.