НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия поема лидерството на съюза – държави от цял свят искат да се присъединят

03.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия поема лидерството на съюза – държави от цял свят искат да се присъединят

Според южноафриканския външен министър Наледи Пандор около 34 държави са изразили интерес да се присъединят към икономическата група БРИКС, подкрепяна от Китай и Русия.

Това развитие следва неотдавнашното разширяване на групата за първи път от повече от десетилетие. Глобалното присъствие на групата се разшири по-рано през годината с включването на Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Етиопия и Египет.

Нарастващият интерес към БРИКС се възприема като стратегически ход от страна на Китай и Русия за противодействие на това, което те смятат за непропорционална доминация на Съединените щати в международната система.

Първоначално съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от 2011 г., БРИКС се позиционира като алтернатива на Групата на седемте (Г-7) големи развити икономики.

Китай, под ръководството на президента Си Дзинпин, играе основна роля в разширяването на групата, като се стреми да установи алтернативен световен ред и да укрепи глобалните партньорства.

Този постоянен интерес от страна на множество държави се разглежда като изгоден както за Китай, така и за Русия, особено в светлината на икономическата и дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна.

Настоящото председателство на Русия предоставя на президента Владимир Путин възможност да противодейства на изолацията и да покаже ролята си на световната дипломатическа сцена. Очаква се годишната среща на върха, насрочена за октомври в Казан, Русия, да привлече вниманието, тъй като световните лидери традиционно присъстват на събитието на страната домакин.

По време на срещата на върха през август 2023 г. шест нови държави бяха поканени да се присъединят, като само Аржентина отказа. Присъединяването на големите икономики от Персийския залив, произвеждащи петрол, засилва влиянието на групата, особено след като Китай и Русия укрепват връзките си с Иран.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.