НАЧАЛО Други

БРИКС: Разрастването на съюза поражда критични въпроси

септември 26, 2023 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Разрастването на съюза поражда критични въпроси

Неотдавнашното приемане на шест нови държави членки в блока БРИКС, макар и посрещнато с радост, повдига критични въпроси.

Очакваше се разширяването да засили коалицията срещу западното господство и да се насочи към “многополярност“. Въпреки това то вероятно задълбочи съществуващите разделения и разруши общите позиции. Възникват въпроси относно ефикасността на тези нови членове предвид тяхната уязвимост и принадлежност към западния ред.

Многополярността, основна концепция, налага появата на регионални хегемони, като Бразилия в Южна Америка, Китай в Източна Азия и Южна Африка в Африка на юг от Сахара. Възходът на Китай обаче изпреварва влиянието на Южна Африка в собствения ѝ регион. Намаляващият търговски излишък на Южна Африка, съпоставен с нарастващата доминация на Китай в Субсахарска Африка, означава промяна.

Макар Южна Африка да запазва регионалното си значение, възходът на Китай и вътрешните предизвикателства в Южна Африка усложняват постигането на истинска многополярност.

В Южна Азия Пакистан продължава да се влияе силно от Китай, като поддържа търговски дефицит с Пекин.

В рамките на коалицията БРИКС се забелязва различна позиция по отношение на гражданските права и социалните въпроси. Различните позиции по отношение на еднополовите бракове и правата на ЛГБТ създават предизвикателства при създаването на обща социална структура или сплотена геокултура. Структурите на управление варират от демокрации до недемократични държави, което може да доведе до политически напрежения.

В икономическо отношение са очевидни трайни връзки със силите на Г-7, като някои членове са силно зависими от помощи или финансови споразумения. Тази зависимост би могла потенциално да подкопае стремежите за по-голяма автономия в рамките на БРИКС.

Корупцията представлява сериозно предизвикателство за икономическото сътрудничество в рамките на алианса. Войната в Украйна разкри корупцията в Москва, което се отрази на нейния отбранителен капацитет. Развиващите се страни от БРИКС са изправени пред по-висок риск корупцията да засегне техните икономики и стабилността на местната валута.

Заслужава да се отбележи загрижеността от потенциалното преминаване към използване на местни валути, а не на щатския долар. Макар да е несправедливо държавите да страдат поради недостиг на американска валута, този преход крие рискове.

Въпросът за корупцията е от основно значение тук. Корупцията на държавно равнище може да доведе до решения, които в крайна сметка да повлияят на стабилността на местната валута. Независимо от усилията на Китай да се бори с корупцията, вероятността тя да окаже влияние върху членовете на БРИКС остава преобладаваща, особено при липсата на условия за механизмите за отпускане на заеми от Новата банка за развитие.

В заключение, стремежът на БРИКС към по-балансиран световен ред може да разкрие, че съществуващата глобална структура, макар и несъвършена, може да не е най-лошата за управление на световните ресурси. Разширяването води до нова динамика, както положителна, така и предизвикателна, което налага нюансиран подход към постигането на целите на блока.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.