НАЧАЛО Други

Топ 4 предизвикателства пред разширяването на БРИКС

септември 25, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 4 предизвикателства пред разширяването на БРИКС

През последните години се наблюдава засилване на геополитическото напрежение, което води до намаляване на усилията за сътрудничество, особено между големите държави.

Световната икономика е вяла, като се наблюдава влошаване на финансовите условия, наред с нарастващата склонност към протекционизъм в търговските отношения.

На този фон не е изненада съобщението, направено на неотдавнашната среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, на която членовете разкриха намерението си да разширят съюза и поканиха Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия за нови членове.

Ако предвиденото разширяване се осъществи, се очаква БРИКС да увеличи дела си в световната икономика до 37 %. Въпреки това е важно да се отбележат следните моменти:

Първо, макар че предложеното разширяване несъмнено ще засили влиянието на БРИКС, амбициозният план за въвеждане на обща валута за транзакциите между страните членки все още не е обсъден по същество. Оспорването на господството на щатския долар, който понастоящем съставлява близо 60 % от световните резерви и над 70 % от световната търговия, е изключително сложно начинание.

То изисква значителна икономическа хармонизация, създаване на механизъм за стабилизиране на валутния курс, координиране на политиките, както и развитие на необходимите изпълнителни и административни структури.

Второ, предвиденото създаване на финансови институции по подобие на МВФ и Световната банка може да не донесе очакваните ползи.

На трето място, страните членки на БРИКС имат различни икономически характеристики и интереси, което по своята същност ограничава геополитическото влияние на съюза. Например, стратегическата конкуренция между Китай, възходяща икономическа сила със значителни валутни резерви, и Индия представлява забележителен пример.

Освен това Иран, държава, благословена с изобилие от природни ресурси, е съсредоточена главно върху защитата на собствените си интереси и се стреми да се измъкне от политическата и икономическата изолация. Египет, който се бори с дезинвестициите и икономическата криза, дължаща се на рязкото покачване на цените на горивата и зърното, се стреми да създаде нови съюзи чрез БРИКС.

Междувременно Саудитска Арабия и ОАЕ се стремят да поддържат приятелски отношения със САЩ, като същевременно укрепват отношенията си с членовете на БРИКС. Значителните петролни запаси на Саудитска Арабия я превръщат в ключов партньор на БРИКС, въпреки че това обтегна отношенията ѝ със САЩ.

И накрая, участието на Русия, която е заплетена в конфликта с Украйна и е в противоречие с повечето западни държави и техните съюзници, представлява сериозно предизвикателство.

В заключение, разширяването на БРИКС е част от по-широк стремеж за утвърждаване на националните интереси на световната сцена. Тази тенденция засилва рязкото нарастване на протекционизма сред множество държави, стремящи се да ограничат икономическото и геополитическото влияние на традиционния западен фронт, особено на САЩ.

Тя означава частично изместване на глобалното икономическо влияние към Азия, но се сблъсква с огромни предизвикателства и крайният ѝ успех остава несигурен.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.