НАЧАЛО Други

Русия отваря нов маршрут за износ на петрол

септември 25, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия отваря нов маршрут за износ на петрол

Руските производители на петрол доставиха първите си товари суров петрол "CPC Blend" на Обединените арабски емирства (ОАЕ) през август и септември, според четирима търговци, които коментираха въпроса пред Reuters.

С това начинание се откри нов маршрут за износ, тъй като Москва се стреми да намери нови клиенти и да заобиколи западните санкции.

Москва намери нови пазари за своя петрол въпреки санкциите, наложени от страните от Г-7 след началото на войната в Украйна, която Москва нарича специална военна операция. Третият по големина износител на петрол в света, Русия пренасочи по-голямата част от своя петрол към Китай, Индия и Турция през изминалата година, а също така изпрати товари към страни като Бразилия, Шри Ланка и Пакистан.

През август и септември две руски компании – големият петролен концерн “Lukoil” и независимият производител “CenGeo” – продадоха своя петрол на ОАЕ, заявиха четиримата търговци. И двете са доставили CPC Blend – сорт, който се произвежда предимно в Казахстан и се доставя на световните пазари през руското черноморско пристанище Южная Озереевка.

Въпреки това към CPC тръбопровода в Русия се добавя и известно количество суров петрол от Русия, според уебсайта на CPC. CenGeo доставя товар на компания, посочена в данните на корабния агент като Paramount, който е натоварен между 14 и 16 август на горепосоченото пристанище.

Товарът е бил разтоварен в терминала на рафинерия в Рувайс, ОАЕ, сочат данните на “LSEG“, която следи доставките на петрол. Reuters не можа да установи повече подробности за компанията, която е взела товара.

В началото на август търговското подразделение на Lukoil – Litasco, достави 123,000 тона петрол CPC Blend с танкер “Delta Hellas” също до терминала в Рувайс, сочат данните на LSEG.

CenGeo и Lukoil до момента не са отговорили на исканията на Reuters за коментар. ОАЕ, които сами по себе си са голям производител и доставят петрол “Murban” на международните пазари, понякога внасят различни марки за своите рафинерии, за да оптимизират ценовите разлики, твърдят търговците.

Според тях петролът CPC Blend, доставен в пристанищата на ОАЕ през септември, ще бъде по-евтин от петрола Murban на ОАЕ.

Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) заяви по-рано, че петролът CPC Blend не подлежи на санкции, ако е с казахстански произход, и насърчи на купувачите на сместа да изискват сертификати за произход. Предупреждението на САЩ относно типа петрол се отнася само за купувачи, които спазват санкциите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.