НАЧАЛО Други

БРИКС: Присъединяването на Саудитска Арабия към съюза – лоша новина за долара

септември 9, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Присъединяването на Саудитска Арабия към съюза – лоша новина за долара

Бившият американски конгресмен Рон Пол изрази загриженост във връзка с предизвикателството, отправено към господството на щатския долар от страна на новите членки на БРИКС.

.В неотдавнашна публикация в блога си Пол подчерта, че БРИКС е създаден с намерението да оспори както икономическото, така и политическото превъзходство, традиционно заемано от Съединените щати.

Влиянието на Саудитска Арабия

Той посочи конкретно Саудитска Арабия, която наскоро се присъедини към БРИКС, като страна, която може да допринесе за намаляване на влиянието на щатския долар. Пол отбеляза, че стабилността на долара като световна резервна валута отдавна се поддържа от системата на “петродолара”, при която износът на петрол генерира приходи, изплащани в щатски долари. Той изтъкна, че по-рано през годината Саудитска Арабия е сключила споразумение с Бразилия да приема бразилската валута вместо долари при сделките си с петрол.

Пол изрази загриженост, че ако Саудитска Арабия разшири обхвата на подобни споразумения с други държави членки на БРИКС, това може да ускори намаляването на статута на щатския долар като доминираща резервна валута.

Саудитска Арабия, като вторият по големина производител на петрол в света, добива над 10.8 милиона барела дневно.

Разширяването на БРИКС

Неотдавнашни доклади разкриха, че БРИКС се разширява, приемайки шест нови държави членки, сред които Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет, Аржентина и Обединените арабски емирства. Освен това все повече държави обмислят да се присъединят към този икономически алианс.

Пол подчерта, че една от движещите сили за търсенето на алтернативи на долара произтича от опасенията за дългосрочните последици от бързо нарастващия държавен дълг на Съединените щати.

Освен това той твърди, че политизирането на долара е повлияло на начина, по който другите държави възприемат американската валута. През март 2022 г. западните държави наложиха чуждестранни санкции, които замразиха около $300 милиарда в руските резерви. Тези санкции също така прекъснаха достъпа на руските банки до SWIFT – система за трансгранични плащания, която зависи предимно от долара и еврото.

По думите на Пол: “Отхвърлянето на долара до голяма степен е мотивирано и от възмущението от “въоръжаването” на статута на долара като резервна валута… Беше само въпрос на време прекалената самоувереност на нашето външнополитическо ръководство да предизвика ответна реакция.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.