НАЧАЛО Други

БРИКС официално покани 6 държави в съюза

август 24, 2023 11:14 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС официално покани 6 държави в съюза

БРИКС отправи покани няколко държави да се присъединят към нейния съюз - група, която се занимава със защита на интересите на "глобалния юг".

По време на тридневната среща на върха, проведена в Йоханесбург, приоритет имаха обсъжданията относно разширяването на БРИКС. Макар че всички настоящи членове на БРИКС открито изразиха подкрепата си за разширяване на групата отвъд първоначалните ѝ пет държави, имаше признаци на различни мнения сред лидерите относно степента и скоростта на това разширяване.

Според информацията държавите членки се подготвят да включат в коалицията си Саудитска Арабия, известен износител на петрол, заедно с няколко други държави, с цел да засилят глобалното си влияние. Обмисля се включването и на държави от Близкия изток, като Египет. Окончателният списък на новите членове обаче все още се обсъждаше късно в сряда.

Потенциалното включване на Саудитска Арабия в БРИКС би могло да окаже значителна подкрепа на усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да диверсифицира саудитската икономика. През последните няколко години този ход също така сближи Саудитска Арабия с Русия и Китай.

Стимулът за това разширяване дойде главно от Китай, с подкрепата на Русия и Южна Африка. Индия изрази резерви по отношение на възможността по-голямата група БРИКС да бъде прекалено доминирана от Китай, а Бразилия изрази загриженост от евентуално обтягане на отношенията ѝ със западните държави.

Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса обяви, че първият етап от разширяването ще обхване Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ като нови членове на БРИКС.

Включването на тези държави е планирано да влезе в сила от 1 януари 2024 г. Рамафоса подчерта, че в резултат на продължителни обсъждания е постигнато споразумение относно основните принципи, критерии и процедури, регулиращи процеса на разширяване на БРИКС. Той заяви, че е постигнат консенсус по първоначалния етап на разширяването, като следващите етапи ще бъдат последвани своевременно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.