НАЧАЛО Други

БРИКС: Петролният сектор в Близкия изток може да сложи край на долара

20.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Петролният сектор в Близкия изток може да сложи край на долара

Руският президент Владимир Путин направи смело изявление, предполагайки, че петролната индустрия в Близкия изток има потенциала да отхвърли господството на щатския долар.

Тъй като Русия поема председателството на икономическия съюз БРИКС през 2024 г., тя продължава кампанията си за намаляване на влиянието на долара в световен мащаб, като Путин набляга на значителната роля, която страните производителки на петрол в Близкия изток биха могли да играят за постигането на тази цел.

Алиансът БРИКС придоби значителна геополитическа сила през последните години, особено след западните санкции, наложени на Русия в отговор на нейните действия в Украйна през 2022 г. В стремежа си да укрепи международния си статус и да предизвика икономическото господство на Запада, алиансът очерта стратегически подходи за постигането на тези цели.

Неотдавнашните забележки на Путин подчертават важността на Близкия изток в това начинание, предполагайки, че ако страните производителки на петрол в региона престанат да приемат плащания в щатски долари, това може да доведе до края на долара.

Обръщайки се към централната роля на страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), коментарите на Путин подчертават техния потенциален принос към усилията на алианса за дедоларизация.

Тези нации, сред най-големите производители на петрол в световен мащаб, имат значително влияние върху глобалния пазар на петрол и биха могли да се присъединят към съюза на БРИКС при прехода от транзакции, деноминирани в щатски долари. Вече са предприети стъпки за увеличаване на използването на местни валути при петролни сетълменти в рамките на разширения блок БРИКС.

Освен това алиансът активно проучва развитието на своята дигитална валута, сигнализирайки за потенциално преминаване от сетълменти в щатски долари към сетълменти във валута на БРИКС. Тъй като Русия напредва със законодателни мерки за улесняване на използването на дигитални активи в международни транзакции, алиансът има за цел да намали господството на щатския долар и да повиши статута на собствената си валута на световната сцена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.