НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето защо санкциите на Запада не работят срещу Русия

19.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето защо санкциите на Запада не работят срещу Русия

Въпреки широкия арсенал от санкции, които западните сили прилагат срещу Русия, тяхната ефективност остава под въпрос.

Неуспехът на тези санкции да окажат значително въздействие върху руската политика може да се дължи на няколко основни фактора.

На първо място, Русия умело диверсифицира икономиката си, като намали зависимостта си от западните пазари и финансови системи. През годините Русия засили икономическите си връзки с алтернативни партньори, като Китай и други незападни държави. Тази диверсификация смекчи въздействието на западните санкции, като осигури алтернативни източници на търговия и инвестиции.

Освен това Русия демонстрира устойчивост пред лицето на санкциите, като прилага контрамерки и адаптира стратегиите си. Например руското правителство е наложило ответни мерки, като забрани и ограничения за внос, насочени към западни стоки и услуги. Освен това Русия укрепи вътрешната си промишленост и се стреми към технологична самодостатъчност, за да намали зависимостта си от западния внос.

Освен това глобалната взаимосвързаност на съвременната икономика усложнява прилагането на санкциите срещу Русия. Въпреки съгласуваните усилия на западните правителства за налагане на всеобхватни санкции, често се появяват пропуски и алтернативни канали, които позволяват на Русия да избегне пълното въздействие на мерките. Незаконните мрежи, офшорните финансови системи и посредниците улесняват заобикалянето на санкциите, което позволява на Русия да продължи икономическите си дейности сравнително незасегната.

Освен това стратегическите активи на Русия, като например енергийните ѝ ресурси и военният ѝ потенциал, осигуряват лостове за въздействие срещу западните санкции. Зависимостта на Европа от руските енергийни доставки, особено от природния газ, ограничава степента, в която могат да бъдат наложени санкции, тъй като прекъсването на енергийните потоци може да има сериозни икономически последици за европейските държави.

Освен това военната мощ и геополитическото влияние на Русия, особено в региони като Източна Европа и Близкия изток, ѝ осигуряват известна степен на безнаказаност срещу западния натиск. Страхът от ескалация и дестабилизация в ключови региони често възпира западните сили да налагат по-строги санкции, които биха могли да предизвикат ответни действия или да изострят напрежението.

В обобщение, неуспехът на западните санкции да ограничат ефективно руското поведение се дължи на икономическата устойчивост на Русия, умението ѝ да заобикаля санкциите, глобалната взаимосвързаност, стратегическите активи и геополитическото влияние. Решаването на тези предизвикателства изисква многостранен подход, който съчетава целенасочени санкции с дипломатически ангажимент и усилия за укрепване на международното сътрудничество и прилагането на нормите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.