НАЧАЛО Други

БРИКС: Още една африканска нация може да се присъедини към съюза

май 29, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още една африканска нация може да се присъедини към съюза

Потенциалното разширяване на блока БРИКС привлече значително внимание в световен мащаб. Предвид предстоящата годишна среща на върха, която ще се проведе само след няколко месеца, дискусиите по тази тема са от голямо значение.

Освен това се спекулира с възможността Сенегал да се присъедини към блока и да приеме валутата на БРИКС.

През последните месеци 25 държави са изразили интерес да станат членове на блока БРИКС. Безспорно нарастващата популярност на този колектив подчертава потенциала на икономическите съюзи да постигнат още по-голям успех.

Сред различните държави, които се разглеждат, Сенегал се очертава като основен претендент за включване. Интересът му към присъединяването и приемането на валутата на БРИКС е очевиден, както показва присъствието на външния му министър на диалога за разширяване на БРИКС, проведен през май 2022 г.

Макар че Сенегал може да не притежава размера и влиянието на други потенциални държави от БРИКС, той предлага уникални предимства. По-специално, страната има значителен принос за добива на злато и производството на енергия, като може да се похвали със значителни запаси от злато, нефт и газ. Очаква се тези фактори да играят ключова роля в икономическото развитие на страната, тъй като тя продължава да разширява износа си в световен мащаб.

С темп на растеж от 1.6 % през 2022 г. и население от 17 милиона души, присъединяването на Сенегал към блока БРИКС ще увеличи допълнително търговските му активи. Блокът вече представлява 42% от световното население и участието на Сенегал като търговски играч би могло да допринесе за развитието на валутата на БРИКС.

Понастоящем Сенегал е член на Африканското континентално споразумение за свободна търговия (afCFTA). Интересно е, че друга голяма държава в рамките на този колектив, Египет, също е изразила желание да се присъедини към икономическия блок на БРИКС.

Това споразумение улеснява намаляването на митата до нула за 98% от вътрешноафриканската търговия. Освен това Сенегал вече поддържа силни търговски отношения с Индия и Китай – два ключови члена на блока БРИКС.

Включването на Сенегал би било от голяма полза за развитието на валутата на БРИКС за търговски цели. Използвайки своя експортен потенциал, приемането на валутата от Сенегал би могло да даде тласък на алтернативната траектория и да намали зависимостта от щатския долар като световна резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Още една африканска нация може да се присъедини към съюза”
  1. За България,

    Както пише в Библията всяко старо нещо отминава и на неговото място идва новото.
    БРИКС има потенциала да се пребори с колониалната политика и икономическите санкции на САЩ и нейните васални държави. Успех!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.