НАЧАЛО Други

БРИКС: Обща валута на съюза е неизбежно развитие според руски икономист

октомври 22, 2023 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Обща валута на съюза е неизбежно развитие според руски икономист

В неотдавнашно интервю руският икономист и политик Сергей Глазиев подчерта неизбежността на глобалната търговска валута в настоящия икономически контекст.

Той предложи приемането на единна единица за международна търговия в рамките на алианса БРИКС – концепция, която набра популярност през годината.

Глазиев определи съществуващата парична система като “ирационална” и се застъпи за съществено преразглеждане на международната финансова рамка. Като фактор за това той посочи намаляването на значението на щатския долар.

Намаляващото разпространение на зелените пари в световната икономика подчерта необходимостта от алтернативна разчетна единица за световните транзакции. Следователно идеята за единна валута може да се окаже по-правдоподобна, отколкото се смяташе досега.

В светлината на растежът и значението на БРИКС се появиха дискусии относно единна валута, като се проучват различни подходи, като например дигитални активи или обвързването ѝ със злато.

Въпреки че скептиците отхвърлят осъществимостта на тази концепция, Глазиев твърди, че търговската валута на БРИКС може би наистина е неизбежна:

… страните, които определят глобалното икономическо развитие, желаят да реформират из основи международната финансова система”.

Глазиев подчерта още, че зависимостта от щатския долар намалява, особено в рамките на Евроазиатския икономически съюз, където националните валути предимно го заместват.

В заключение Глазиев потвърди, че блокът БРИКС разполага с жизнеспособен модел за такава валута, основан не само на подбрани национални валути на страните членки, но и на кошница от търгувани стоки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.