НАЧАЛО Други

Може ли валутата на БРИКС да унищожи долара?

октомври 18, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли валутата на БРИКС да унищожи долара?

От известно време коалицията БРИКС проучва възможността за въвеждане на единна валута като конкурент на щатския долар.

Инициативата набра скорост след санкциите на САЩ срещу Русия, което накара развиващите се страни да се обединят в защита на икономиките си.

БРИКС потвърди, че изместването на щатския долар като основна световна валута е дългосрочна цел, която изисква многобройни стратегически възможности за постигане на желания резултат. 

Ако БРИКС въведе обща валута в бъдеще, може ли тя реално да съперничи на щатския долар? В тази статия ще бъдат разгледани гледните точки на финансови експерти относно потенциалните последици от пускането на нова валута от БРИКС.

Някои експерти поставят под въпрос възможността за създаване на отделна и колективна валута за БРИКС. 

Дани Брадлоу, професор в Центъра за развитие на науката към Университета в Претория, заяви, че идеята за връщане към златния стандарт е остаряла и вече не отговаря на съвременните икономически изисквания:

Нито една от [валутите, подкрепени със злато] не е показала, че е особено полезна в международната търговия.

Друг финансов експерт остава скептично настроен към създаването на отделна и обща валута на БРИКС:

Създаването на валутата на БРИКС ще изисква набор от институции… Създаването на институции изисква общ набор от стандарти и основополагащи ценности. Те са много трудни за постигане, въпреки че не са невъзможни.

В крайна сметка въвеждането на нова валута на световните пазари е свързано със значителни усилия и изисква промени в динамиката на финансовия сектор.

В обобщение, БРИКС не само ще се сблъска с огромни препятствия при изместването на щатския долар, но и алиансът ще срещне значителни пречки при въвеждането на нова валута на международните пазари. Съвместните усилия, необходими за въвеждането на нова валута, изискват съгласувано внимание, каквото понастоящем липсва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.