НАЧАЛО Други

БРИКС: Новата мрежа на SWIFT може да е огромен проблем за съюза

29.03.2024 14:58 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Новата мрежа на SWIFT може да е огромен проблем за съюза

През следващите месеци се очаква въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC), свързана с мрежата SWIFT, което ще представлява ново предизвикателство за страните от БРИКС, които също активно се стремят към емитиране на собствена валута.

Срокът от 12 до 24 месеца за пускането на CBDC на SWIFT представлява потенциално предизвикателство за групата БРИКС. 

SWIFT, известна като гръбнак на световните банкови транзакции, по-рано обяви плановете си да се отдели от мрежата, за да създаде собствена инфраструктура. Неотдавнашните събития, свързани с CBDC проекта на SWIFT, показват, че това решение може да бъде потвърдено.

Предстоящото въвеждане на CBDC от SWIFT обещава да направи революция във финансовия пейзаж. Този проект, който в момента се разработва, се предвижда да бъде въведен в посочените срокове. Появата на CBDC на SWIFT не само означава изместване от доминиращата позиция на щатския долар, но и въвежда пряка конкуренция на очакваната валута на БРИКС.

Ник Кериган, ръководител на отдел “Иновации” в SWIFT, потвърди предстоящото пускане в действие на CBDC, подчертавайки потенциала му да трансформира западната финансова система и да оспори хегемонията на долара.

Подобен сценарий представлява заплаха за усилията на БРИКС за дедоларизация. Ако CBDC на SWIFT се наложи като предпочитан метод за плащане, това може значително да попречи на програмата на БРИКС за дедоларизация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.