НАЧАЛО Други

БРИКС: Търговията с китайски юани достигна рекордните $14 милиарда

29.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Търговията с китайски юани достигна рекордните $14 милиарда

Икономическият съюз на страните от БРИКС отбеляза значителен ръст в икономическото сътрудничество през тази година, особено в търговските си отношения с Китай, които нараснаха до рекордните $14 милиарда в местни валути.

Докладите сочат, че само в провинция Дзянсу вътрешната търговия на алианса е достигнала 102 милиарда юана през първите два месеца на 2024 г.

Тази цифра бележи рекорден старт на годината, демонстрирайки забележително увеличение от 36% в сравнение с миналата година. Продължаващото разширяване на търговското сътрудничество е в съответствие с усилията на БРИКС за дедоларизация, целящи да повишат значението на местните валути в рамките на алианса. Очаква се тези усилия да продължат до евентуалното въвеждане на колективна местна валута.

Стабилното разрастване на икономическия съюз БРИКС се превърна в ключово геополитическо събитие. По-специално, блокът започна инициатива за разширяване на своята среща на върха през 2023 г. и оттогава активизира сътрудничеството в областта на търговията и икономическите начинания.

Индия се откроява като водещ търговски партньор в рамките на БРИКС, като търговията достига 25.31 милиарда юана. По подобен начин бяха отбелязани впечатляващи данни за търговията с Бразилия, възлизаща на 23.87 милиарда юана. Тези статистически данни представляват съответно увеличение от 12.1 % и 36.4 % в сравнение с предходната година.

Подобно развитие е от съществено значение, тъй като блокът се стреми да затвърди колективното си финансово влияние. Продължаващото отдалечаване от щатския долар насърчава по-тясното сътрудничество между страните членки. Освен това предложеното въвеждане на валутата на БРИКС ще се възползва от съществуващата рамка за сътрудничество.

В перспектива се очаква този импулс да се запази, подхранван от продължаващите рекордни данни за търговията. Освен това текущият напредък на държавите, разширяващи БРИКС, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Етиопия и Иран, предоставя допълнителни възможности за дедоларизация и засилено търговско сътрудничество в рамките на алианса.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.