НАЧАЛО Алткойни

БРИКС може да се забави с плановете си за нова валута след смърта на президента на Иран

21.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да се забави с плановете си за нова валута след смърта на президента на Иран

Президентът на Иран Ебрахим Раиси трагично загина при катастрофа с хеликоптер в неделя, отбелязвайки значителна загуба за Иран и неговите глобални отношения.

Раиси, известен с твърдата си позиция, беше разглеждан като потенциален наследник в шиитската теокрация на Иран.

Новината за преждевременната смърт на Раиси предизвика различни реакции в световен мащаб, като някои политически наблюдатели използваха възможността да разсъждават върху противоречивата му роля в конфликта между Палестина и Израел. Освен това обстоятелствата около катастрофата привлякоха вниманието към историята на Раиси, включително участието му в масовата екзекуция на задържани през 1988 г., за което беше изправен пред санкции от Съединените щати и други нации.

Кариерата на Раиси беше белязана от издигането му в съдебната система на Иран и две кандидатури за президент, включително спорна победа през 2021 г. на фона на обвинения за ограничена конкуренция. Неговата смърт при инцидента с хеликоптера подчертава несигурността около политическия пейзаж на Иран.

Освен това Раиси изигра ключова роля в неотдавнашното влизане на Иран в икономическия блок БРИКС, ход, насочен към смекчаване на въздействието на санкциите на САЩ. Заедно с Русия, Иран активно проучваше създаването на единна валута на БРИКС, както беше обсъдено по време на скорошен форум в Казан. Въпреки това продължават да съществуват съмнения по отношение на осъществимостта и последиците от такава валута, особено предвид последните геополитически промени и споминаването на Раиси.

Въпреки първоначалния ентусиазъм за обща валута на БРИКС, дискусиите намаляха през последните месеци, като опасенията за потенциалната дестабилизация на щатския долар нарастват. Известни личности като Робърт Кийосаки изразиха опасения относно въздействието на пускането на дигитална валута на БРИКС върху глобалния финансов пейзаж.

Смъртта на президента Раиси добавя слой несигурност към геополитическите амбиции на Иран и бъдещето на икономическия блок БРИКС. Докато дискусиите около единна валута продължават, светът наблюдава отблизо, имайки предвид потенциалните последици върху глобалните парични системи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Стана ясна датата за одобрение на спот Етериум ETF според анализатор на Bloomberg

След известно време на чакане, датата за окончателното одобрение на заявленията за спот Етериум ETF предполагаемо стана ясна.

15.06.2024 0:37 1 мин. четене

Ето защо може да очакваме крипто пазарите да продължат бичата тенденция

Светът на криптовалутите показа признаци на възстановяване след жестоката крипто зима. Много дигитални валути достигнаха или се доближават до рекордно високи нива, което показва обещаващите им бъдещи перспективи.

14.06.2024 21:30 2 мин. четене

Ще успее ли цената на Toncoin да продължи възходящата си тенденция?

TON се оказа най-добре представящата се криптовалута миналата седмица в сравнение с други валути, които не успяха да постигнат значителни печалби.

14.06.2024 20:30 2 мин. четене

Хард форкът на Cardano наближава – $681 милиона може да бъдат разпределени на общността

Общността на Cardano (ADA) е на прага да наследи ADA токени на стойност приблизително $681 милиона, благодарение на предстоящия хард форк „Chang“.

14.06.2024 18:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.