НАЧАЛО Други

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

20.05.2024 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

Подчертавайки ролята на Иран като нова държава-членка в рамките на БРИКС, Джалали обсъди текущите инициативи, насочени към установяване на единна валута за блока.

Той посочи предизвикателствата, породени от доминирането на щатския долар в глобалните транзакции и подчерта стратегическото значение на използването на национални валути за взаимни разплащания. Иран и Русия, изправени пред санкции и ограничен достъп до западните финансови системи, прогресивно интегрират своите платежни системи, улеснявайки двустранната търговия, извършвана предимно в рубли и риали.

Развитието на валута на БРИКС служи като значителна стъпка към оспорване на хегемонията на щатския долар в международната търговия. Включването на Иран в БРИКС заедно с други страни бележи забележителна геополитическа промяна, предлагаща възможности за увеличена търговия, инвестиции и политическо влияние.

Усилията за създаване на платежна система на БРИКС, предложена като базирано на блокчейн решение, наречено „BRICS Pay“, имат за цел да подобрят финансовото сътрудничество и да намалят зависимостта от западните финансови механизми. Плановете за интегриране на дигитални версии на национални валути, като рублата и юана, допълват тези инициативи.

Напредъкът на Русия в развитието на дигиталната си валута е в съответствие с усилията за диверсификация на финансовите системи и намаляване на зависимостта от традиционните банкови структури. Пилотната фаза на дигиталната рубла, проведена в сътрудничество с търговски банки, означава напредък към нейното официално стартиране.

Форумът в Казан, който се проведе от 14-19 май, се фокусира върху насърчаването на доверието и сътрудничеството между руските региони и страните от Организацията за ислямско сътрудничество (OIC). Форумът има за цел да засили икономическите, научните, културните и финансовите връзки, включително насърчаването на ислямските финансови институции в Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.