Home

БРИКС: Съюзът официално потвърди разработването на нова валута

18.05.2024 7:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът официално потвърди разработването на нова валута

В съответствие с продължаващите усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар, представители на БРИКС потвърдиха разработването на нова валута на съюза.

Посланикът на Иран в Русия Казем Джалали обяви, че Русия и Иран си сътрудничат по тази инициатива, съобщава информационна агенция ТАСС.

Джалали също подчерта укрепването на дипломатическите връзки между Русия и Иран, описвайки настоящия период като “златен век” за техните отношения. Иран се присъедини към БРИКС по време на първото си разширяване на годишната среща на върха през 2023 г., като стана един от четирите нови членове.

През изминалата година БРИКС работи върху стратегии за насърчаване на многополюсен свят и намаляване на зависимостта от щатския долар. Тази инициатива представлява последното усилие на блока да се противопостави на западното икономическо господство и да напредне в политиките за дедоларизация.

Потвърждаването на проекта за валута на БРИКС идва, тъй като алиансът има за цел да предложи алтернатива на щатския долар. Джалали спомена, че повече от 60% от търговията между Русия и Иран вече се извършва в рубли или риали, подкрепяйки използването на местни валути в рамките на БРИКС.

Очаква се този ход да диверсифицира допълнително световната икономика. Въпреки че щатският долар отдавна е доминиращ, влиянието му напоследък намаля. През 2023 г. около 20% от сделките с петрол са били извършвани във валути, различни от долара.

Въвеждането на валута от БРИКС може да засили конкуренцията спрямо долара, предоставяйки на страните допълнителна възможност за международна търговия. Това развитие е в съответствие с тенденцията на нациите да търсят алтернативи на американската валута, както се вижда от значителното увеличение на покупките на злато от централните банки тази година.

Създаването на валута на БРИКС би улеснило трансграничните транзакции между страните-членки и би засилило усилията на блока за дедоларизация, допринасяйки за по-диверсифициран и балансиран глобален икономически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.