НАЧАЛО Други

БРИКС: Колапсът на долара може да доведе до създаване на нова алтернатива

06.05.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Колапсът на долара може да доведе до създаване на нова алтернатива

Алексей Можин, представител на Русия в Международния валутен фонд, предположи, че групата нации от БРИКС може да обмисли въвеждането на алтернативна валута, ако доларът и международната парична система се сринат.

Говорейки в интервю за РИА Новости, Можин подчерта нарастващото признание за слабостите в настоящата финансова система и нарастващата дискусия около БРИКС като потенциална алтернатива.

Можин предложи създаването на валута, базирана на кошница от национални законни платежни средства на петте основни страни членки, включително китайски юан, индийска рупия, руска рубла, бразилски реал и южноафрикански ранд. Той отбеляза, че такава валута може да се трансформира в материална валута, обезпечена с борсови стоки в случай на колапс.

По-рано тази година, по време на среща на финансовите министри от БРИКС и ръководителите на централните банки, държавите-членки изразиха подкрепа за намаляване на зависимостта от долара и провеждане на търговия в национални валути. Заместник-министърът на финансите на Русия Иван Чебесков подчерта необходимостта от нови механизми за плащане и сподели опит в разработването на дигитални валути на централната банка.

Въпреки това има съобщения, че икономически съветници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп проучват начини да накажат страните, които се отклоняват от долара. Предложените мерки включват контрол върху износа, промени в манипулирането на валутата и мита, отразяващи опасенията относно глобалната тенденция към дедоларизация.

Тази промяна набра скорост, след като Русия беше изправена пред санкции и беше изолирана от западните финансови системи след конфликта в Украйна през 2022 г. Потенциалното изземване на чуждестранни активи на Русия от западни нации допълнително ускори тази тенденция, предизвиквайки дискусии относно алтернативни валутни споразумения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.