НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай отправи сериозно предупреждение към света

02.06.2024 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай отправи сериозно предупреждение към света

Новоназначеният министър на отбраната на Китай предупреди Тайван да не се стреми към независимост по време на изчерпателна реч на среща на високо равнище по въпросите на сигурността в Сингапур, където регионалното напрежение бе подчертано.

В около 30-минутното си обръщение министърът на националната отбрана адмирал Донг Джун предупреди, че тези, които се застъпват за тайванска независимост, рискуват да се самоунищожат. Забележките му дойдоха след значителните военни учения, проведени от Пекин в близост до Тайван след встъпването в длъжност на новия им президент миналия месец.

Ще предприемем решителни действия, за да предотвратим независимостта на Тайван и да гарантираме, че подобни опити никога няма да успеят“, заяви Донг, критикувайки „външните сили“ за предоставянето на оръжия и участието в „незаконни официални срещи“ с Тайван, вероятно визирайки САЩ, които поддържат неофициални отношения с острова.

Китай остава ангажиран с мирното обединение. Въпреки това сепаратистките движения в Тайван, подкрепяни от чужди сили, подкопават тази перспектива“, предупреди Донг.

Забележките му отразяват острата позиция относно военния и икономическия натиск на Пекин върху Тайван, особено при управлението на китайския лидер Си Дзинпин.

Министърът на отбраната подчерта:

„Който се осмели да отдели Тайван от Китай, ще бъде смачкан и ще понесе собственото си унищожение.“

По време на срещата си с Донг министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова Китай да не използва политическия преход в Тайван като претекст за принудителни действия.

Китайската комунистическа партия твърди, че Тайван е нейна собственост, въпреки че никога не го е управлявала, и се е зарекла да го обедини със сила, ако се наложи. Новият президент на Тайван Лай Чинг-те и неговата Демократична прогресивна партия (DPP) са открито недолюбвани от Пекин, тъй като се застъпват за суверенитета на Тайван.

Лай изрази подкрепа за статуквото, като заяви, че Тайван вече е независима суверенна държава. САЩ, в съответствие с дългогодишната си политика, не подкрепят независимостта на Тайван или каквито и да било едностранни промени отвъд Тайванския проток.

Донг обвини управляващата в Тайван партия, че постепенно се стреми към отделяне и ерозиране на културните връзки с Китай, като предупреди, че те ще бъдат осъдени от историята.

Тайван заклейми забележките на Донг като провокативни и ирационални, като подчерта, че е важно да се зачита общественото мнение и да се избягват принудителни действия.

Донг, бивш командващ военноморските сили, участва в срещата на върха за диалога Шангри-ла за първи път след назначаването си миналата година. Срещата се организира на фона на предизвикателствата пред регионалната сигурност, като настойчивостта на Китай в спорните територии и стремежът му към военно господство предизвикват безпокойството на съседните държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.