НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът може да даде тласък глобалното развитие според руски експерт

02.06.2024 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът може да даде тласък глобалното развитие според руски експерт

Руският академик Александър Динкин сподели вижданията си, че БРИКС разполага с необходимия политически и икономически капацитет, за да внесе концептуални промени в целите за развитие на ООН след 2030 г., като промени "провалената политика" на устойчиво развитие.

Той заяви, че целите за устойчиво развитие на ООН за периода 2015-2030 г. няма да бъдат постигнати, позовавайки се на вече доказания им неуспех по отношение на бедността, глада, климата и неравенството в глобалния Юг. Той се позова и на последния доклад на ООН за човешкото развитие, в който се твърди, че “новият комплекс от несигурност е достигнал безпрецедентен в човешката история мащаб“.

Руският експерт смята, че “понятието за устойчивост, което предполага равновесие, не се съчетава добре с понятието за развитие, което предполага излизане от равновесие“.

Ето защо, според него, устойчивото развитие вече се е оказало неуспешна концепция, която може да бъде заменена с концепцията за отговорно развитие, която “се основава на максималното възможно използване на възобновяемите ресурси, включително нематериалните“.

В интервюто си Динкин заяви, че страните от БРИКС – блок от нововъзникващи икономики, който включва, наред с други, Русия, Китай и Иран – “могат да оформят иновативни подходи в глобалния дневен ред, включително в платформата на ООН” и притежават както политически, така и икономически капацитет за постигане на целта.

Въз основа на очевидната тенденция на нарастване на икономическата си мощ БРИКС “е напълно способен да прокарва свой собствен политически дневен ред, основан на ценности“, заяви руският академик, като добави, че блокът вече е изиграл ключова роля за формирането на това, което той нарече “политически Изток” като алтернатива на “политическия Запад” на фона на глобалните усилия за създаване на многополюсен свят.

Динкин е професор по икономика, а също и президент на Института за световна икономика и международни отношения – независим изследователски институт, базиран в Москва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.