НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай изкупува западни фирми за злато

03.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай изкупува западни фирми за злато

Китай, който е член на коалицията БРИКС, разширява обхвата си на западните пазари, като инвестира значителни суми в предприятия за проучване на злато.

Китайската компания Yintai Gold сключи сделка за придобиване на канадската Osino на стойност $272 милиона. Тази транзакция подчертава активния подход на Китай към придобиването на базирани на Запад компании, което наподобява стратегиите на странат, прилагани в други региони като Африка и избрани развиващи се страни.

Преди да финализира споразумението с Yintai Gold, Osino прекрати сделка за $211 милиона с Dundee Precious Metals. Yintai Gold ще понесе и неустойка за прекратяване на въпросната сделка в размер на $10 милиона.

Експанзионистичната програма на Китай се простира отвъд границите на страната, със забележително присъствие в различни сектори в Африка, Пакистан и Шри Ланка.

Чрез придобивания и стратегически инвестиции Китай си е осигурил значителна опора в тези региони, като често използва икономическото си влияние, за да установи контрол върху ключови активи и инфраструктурни проекти.

Тази тенденция предизвиква загриженост сред наблюдателите, особено в развиващите се страни, където икономическото влияние на Китай става все по-ясно изразено.

Придобиването от Yintai Gold бележи ключов момент за Osino, както подчерта главният изпълнителен директор Хъйъ Даун, който похвали сделката като по-добро предложение за акционерите в сравнение с предишната оферта от Dundee Precious Metals.

Въпреки амбициите на Китай, проникването на утвърдени пазари като Канада може да представлява по-голямо предизвикателство, като се има предвид икономическата сила на страната и нежеланието ѝ да отстъпи контрола върху промишлеността си на чуждестранни субекти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Най-добрите приложения на блокчейн през 2024 г.

Докато криптовалутите не започнаха да процъфтяват, едва ли някой имаше представа какво всъщност означава терминът “блокчейн”. 

15.04.2024 17:13 5 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.