НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай с инвестиция от $3.5 милиарда в една държава от съюза

29.01.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай с инвестиция от $3.5 милиарда в една държава от съюза

Като демонстрация на независимите инициативи на блока БРИКС, Китай представи значителна инвестиция в размер на $3.5 милиарда в една от страните от алианса, специално насочена към насърчаване на сътрудничеството с Бразилия в рамките на алианса БРИКС.

Според докладите тази значителна инвестиция е предназначена за развитието на бразилската минна промишленост. Забележително е, че тя следва домакинството на Пекин на “рекорден дял бразилски експерти в областта на агробизнеса през 2023 г.“.

Този стратегически ход е неразделна част от плановете за растеж на двете нации. През изминалата година алиансът БРИКС преживя забележителен възход, като удвои размера си и се превърна във фокусна точка в световната геополитика.

Непрекъснатите усилия на двама от основните му членове да укрепят търговските си отношения допринасят значително за този растеж.

Китай, който е крайъгълен камък на алианса БРИКС, отдели значителни средства в размер на $3.5 милиарда в подкрепа на държава-партньор в рамките на алианса. Тази инвестиция има стратегическо значение за разрастващите се връзки между Китай и Бразилия, като по-специално цели да окаже значително въздействие върху бразилския миннодобивен сектор.

Забележително е, че от 2007 г. до 2022 г. Китай преди това е инвестирал впечатляващите $4.4 милиарда в минната индустрия в световен мащаб, което представлява 6.2% от общите му инвестиции през този период. За разлика от това, наскоро обявената инвестиция се очаква да доведе до създаването на три завода в щата Баия.

Развиващите се търговски отношения между Китай и Бразилия, както и по-широкият алианс БРИКС, подчертават визията на блока за многополюсен свят. Важно е да се отбележи, че подобни инвестиции играят решаваща роля в продължаващите усилия на тези държави да намалят зависимостта си от щатския долар, което ги прави значими участници в развитието на световния финансов пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.