НАЧАЛО Други

БРИКС: Глобалната финансова платежна система е нечестна и служи само на долара

18.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Глобалната финансова платежна система е нечестна и служи само на долара

БРИКС разкритикува доминиращата позиция на щатския долар в глобалната платежна система SWIFT, определяйки я като "несправедлива и скъпа".

Много държави, включително тези от БРИКС, извършват международни търговски сделки предимно в щатски долари чрез механизма SWIFT. Използването на SWIFT обаче е свързано с различни разходи, включващи такси за преводи, разлики в обменните курсове и неоповестени разходи. По-специално, големите международни банки обикновено briначисляват маржове на обменните курсове в размер на 3-5% за всеки трансграничен превод.

При сегашните условия страната, която инициира транзакция по SWIFT, поема основната тежест от колебанията на обменните курсове, което води до предимства за Съединените щати. Сега страните от БРИКС се застъпват за обръщане на този процес, като се стремят да дадат приоритет на предимствата на местните валути пред щатския долар. Целта е да се създаде по-справедлив глобален икономически пейзаж, в който доминиращата роля на щатския долар да бъде намалена.

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор изрази това мнение, като осъди пристрастието на SWIFT към щатския долар и западните държави, докато санкционира БРИКС и други развиващи се икономики. Пандор окачестви SWIFT системата като “несправедлива и скъпа“, подчертавайки различията в международните финансови системи.

Забележките на Пандор съвпадат с усилията на БРИКС, особено на Русия, за създаване на алтернативни платежни системи, които да оспорят SWIFT и да намалят зависимостта от щатския долар. Русия потвърди, че разработва такава система, която би улеснила търговските разплащания в местни валути, като по този начин би засилила финансовата автономност на развиващите се страни и би насърчила вътрешния икономически растеж.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.