НАЧАЛО Други

БРИКС търси глобален мажоритет според съветник на президента на Русия

08.03.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС търси глобален мажоритет според съветник на президента на Русия

Алиансът БРИКС надмина Г-7 по отношение на паритета на покупателната способност, като БРИКС представлява 35.6% от световния БВП в сравнение с 30.3% от БВП на Г-7.

През 2024 г. Русия пое ротационното председателство на групата БРИКС. Юрий Ушаков, съветник по външната политика на руския президент, сподели с ТАСС прозрения относно приоритетите на Москва, развитието на БРИКС и предизвикателствата, породени от западната намеса.

Сътрудничеството в рамките на БРИКС съответства на дългосрочните външнополитически цели на Русия за насърчаване на справедлив многополюсен световен ред и осигуряване на равни възможности за глобално развитие. Руското председателство под надслов “Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност” поставя като приоритет засилването на партньорството в областта на политиката, сигурността, икономиката, финансите, културата и хуманитарните връзки.

Създадена е цялостна Концепция на руското председателство, като за нейното изпълнение следи междуведомствен управителен комитет. Председателството ще бъде домакин на около 250 събития в множество руски градове, като кулминацията ще бъде срещата на върха на БРИКС в Казан.

БРИКС разшири членството си, като включи десет държави, което предоставя възможности за засилване на международното влияние. Русия се стреми да интегрира новите членове безпроблемно в механизмите на БРИКС, като същевременно запази основните ценности на асоциацията.

Председателството ще се съсредоточи върху икономическото сътрудничество, включително търговията, инвестициите, технологичните иновации и финансовата стабилност. Ще продължат усилията за засилване на ролята на БРИКС в международната валутна и финансова система, като се наблегне на трансакциите в национални валути и разработването на платежна система на БРИКС.

Приоритетни са инициативите, свързани с глобалната транспортна устойчивост и иновациите, като коридора Север-Юг и сътрудничеството в областта на науката и технологиите. Хуманитарните връзки ще бъдат задълбочени чрез културен обмен, младежки програми, спортни събития и дипломатически форуми.

Сътрудничеството в областта на политиката и сигурността в рамките на БРИКС остава с невоенен характер, като се набляга на дипломатическия диалог и многостранното участие. Конкретните цели включват редовни министерски срещи, засилване на връзките в рамките на ООН и насърчаване на сътрудничеството с развиващите се страни.

В обобщение, руското председателство на БРИКС има за цел да укрепи глобалното влияние на алианса, като същевременно насърчава справедливото развитие и сътрудничество в различни области.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.